Fortsat larmende tavshed om ændring af screeningssteder
Det Konservative Folkeparti anmodede Regionsrådet om, at man sendte sagen om mammografiscreeningssteder i regionen til fornyet behandling i Sygehusudvalget.
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Tirsdag aften var der Regionsrådsmøde i Region Sjælland, hvor Det Konservative Folkeparti anmodede Regionsrådet om, at man sendte sagen om mammografiscreeningssteder til fornyet behandling i Sygehusudvalget. Dette blev dog nedstemt.
Regionsrådet har netop indgået budgetaftale, og der kommer nu ti mammografiscreeningsteder på Sjælland. Det er i sig selv en god nyhed. Men hvorfor er Kalundborg ikke længere et af de ti steder til trods for, at byen var med i planen, da Sygehusudvalget samt Forretningsudvalget anbefalede byerne? Ligeså var bl.a. Kalundborg med som et af de ti steder til Regionsrådsmøde- og seminar slut august. Men hvem, hvornår og hvorfor man har ændret tre af bynavnene, det har ikke været let at få svar på - og det er fortsat ikke let at få svar på.
Helle Laursen Petersen (K), der sidder i Regionsrådet er bekymret på demokratiets vegne, men også for den fremtidige mulighed for at få en mammografiscreening i bl.a. Kalundborg, fordi nogle har ændret de oprindelige anbefalinger. Derfor anmodede hendes parti også om, i går på Regionsrådsmødet, at man sendte sagen om mammografiscreeningssteder tilbage til Sygehusudvalget. Men forslaget blev nedstemt af Socialdemokratiet, Venstre og Radikale Venstre.
Stadig intet klart svar
Ligesom Helle Laursen Petersen spurgte til, hvem der havde foreslået ændringerne, hvornår det var sket og hvorfor, men det kunne hun heller ikke få et klart svar på. I stedet fortalte både formand Trine Birk Andersen (S) samt andre regionsmedlemmer fra Venstre om, hvor godt det nye tiltag er for hele regionen. Ligesom de flere gange påpegede, at det handler om raske kvinder, der godt kan køre til screeningsstederne i andre byer, herunder også kalundborgenserne.
“Spørgsmålene er mange, og svarene er få. Hvordan kan det ske, at man omgør en allerede besluttet sag, en sag mange har gjort sig umage med? Vi var, efter flere timeouts- og tovtrækkerier, nået frem til en god løsning, som vi alle i udvalget stod bag. Der var dækning for langt de fleste borgere i hele regionen i den oprindelige godkendte aftale. Det har vi absolut ikke længere. Dvs. at vi er gået fra noget rigtigt godt med fuld opbakning til noget rigtigt skidt uden opbakning. Hvorfor? Hvem har ønsket det? Hvordan kan så vigtigt et punkt ændres i dokumentet uden, at det kommer til forhandling?” spurgte Helle Laursen Petersen bl.a. ud i salen til regionsrådsmødet tirsdag aften. Men hun fik ikke noget svar.
“Det kan man godt, også når man bor i Kalundborg”
Camilla Hove lund (V) sagde bl.a., da hun fik ordet: “Vi har besluttet en rigtig god screeningsmodel, som nu sikrer kvinderne i Region Sjælland et rigtig godt tilbud, og her mener jeg hele Region Sjælland…. Vi skal huske, at det er raske kvinder, der skal screenes, så jeg undrer mig over, at når området får så stort et løft, som vi ser ind i, at det lyder som om, at vi får et dårligt tilbud, og at kvinder ligefrem vil dø, fordi Kalundborg ikke får et screeningstilbud… De ansvarlige for beslutningen om, hvor mammografiscreeningstederne skal ligge, er budgetparterne, og her har alle partierne forhandlet og underskrevet aftalerne….Intet har været hemmeligt.”
Efterfølgende fik Dorthe Adelsbech (V), ordet og hun sagde bl.a.: “Der er tale om, at raske kvinde på mellem 50 og 69 år, der hvert andet år skal transportere sig selv hen til et screeningssted. Det kan man godt, også når man bor i Kalundborg.”
Til slut fik Jens Ravn (V) ordet, og han forstod ikke, at man ikke havde set ændringen. “Så står man her, og får af vide, at det er kommet som en tyv om natten. Det kan næsten ikke være mere åbent.”
Trist over, at det bl.a. går ud over Kalundborg
Ingen af de tre, der tog ordet, svarede altså på spørgsmålet om, hvem der foreslog ændringen af de tre byer, hvornår det var sket eller med hvilken begyndelse, man havde valgt at ændre screeningsstederne. Helle Laursen Petersen fortæller, at det gik, som hun havde forventet. Men hun har ikke et øjeblik fortrudt, at hun har gjort, hvad hun kunne for at gøre opmærksom på, at nogen har ændret screeningsstederne uden at ville stå ved, at de har foreslået det. Hun er bare ked af, at det nu går ud over bl.a. kalundborgenserne.
“Jeg er meget ked af det på kalundborgensernes vegne, og jeg kan ikke forstå, hvorfor vi skal holdes uden for sundhedstilbuddene, og det synes jeg ofte, at vi bliver. Vi er Sjællands 6. største by og har pt. den arbejdsplads med flest kvinder i regionen. Vi betaler mange penge i SKAT for at være en del af en sundhedsløsning, men vi bliver holdt uden for, og skal køre langt. Jeg forstår ikke, at der skal være både dobbelt og triple dækning i Køge, Faxe og Stege området, og vi så ingen dækning har. Der er så stor en skævvridning i det nye kort, og jeg forstår ikke grunden til det. Var der en geografisk eller økonomisk grund, fair nok, men ingen kommer med nogen begrundelse. Ingen vil svare på mine spørgsmål.”
TV-Kalundborg kan ydermere oplyse, at de tre, der valgte at sige noget til punktet, Jens Ravn, Dorthe Adelsbech og Camilla Hove Lund bor henholdsvis i Stege (Vordingborg Kommune), Faxe og Gislinge ved Tuse Næs - tæt ved Odsherred. Altså de tre byer der, i stedet for Kalundborg, Vordingborg og Ringsted, har fået mammografiscreeningssteder.
Borgmester i Kalundborg og formand for Kommunernes Landsforening, Martin Damm (V) skal i aften mødes med flere fra Regionsrådet for at drøfte sagen. Han er heller ikke tilfreds med, at Kalundborg er blevet sprunget over. Helle Laursen Petersen vil også deltage i mødet.
TV-Kalundborg.dk følger op.