Forsyningen investerer op mod en halv mia. kr. i nyt vandværk og nye boringer
Der er der tale om samlede udgifter for omkring en halv mia. kr. for at sikre nok vand til industri og borgere i Kalundborg Kommune i fremtiden.

Af Jens Nielsen
Et stort behov for mere vand, til især industrien, får nu Kalundborg Forsyning til at bygge nyt vandværk, og søge efter nye vandboringer. Samlet investering er på en halv mia. kr.
Deigvad Vandværk ved Stenrand mellem Svebølle og Bjergsted er ikke længere tidssvarende, og kan ikke levere drikkevand nok til den efterspørgsel, der kommer de kommende år, ikke mindst til industrien i Kalundborg, som i øjeblikket udvider flere steder ligesom, at nye virksomheder kommer til.
Derfor går Kalundborg Forsyning inden længe i gang med at opføre et helt nyt vandværk på en grund ved siden af det nuværende Deigvad Vandværk, en investering der, med tilhørende rørledninger, koster omkring 200 mio. kr.
”Det, at industrien i Kalundborg bliver udvidet gør, at vi også bliver nødt til at udvide. Det nuværende Deigvad vandværk, som er fra 50’erne kan levere 2,2 mio. kubikmeter vand om året, mens det nye, der skal bygges, kan levere næsten 6 mio. kubikmeter vand på årsbasis,” fortæller Hans-Martin Friis Møller, direktør i Kalundborg Forsyning, og fortsætter: ”Vi er så langt med det nye vandværk, at alle myndighedstilladelser er på plads, og vi er næsten klar til at sende projektet i udbud. Vi regner med at kunne begynde gravearbejdet inden længe. Planen er, at det nye vandværk skal stå færdigt i starten af 2025.
Nye boringer
Behovet for mere vand de kommende år har allerede fået Kalundborg Forsyning til at kigge efter nye boringer hvor der kan hentes vand.
”Vi har lavet en geofysisk kortlægning af Kalundborg. Det er foregået via en helikopter med en stor metalramme hængende under sig, en luftbåren pilekvist. I den forbindelse har vi fundet områder omkring Eskebjerg, hvor der er lavet prøveboringer ned i 150 meters dybde, og her er der rigeligt med vand og i en god kvalitet,” fortæller Hans-Martin Friis Møller.
Men der hentes også masser af vand, typisk til industrien i Kalundborg, fra Tissø. Kalundborg Forsyning vil derfor også i fremtiden kigge mod muligheden for afsaltning af havvand.
”Mange steder i verden laver man havvand om til drikkevand, det kan vi også her, og med den nye vandforsyningslov bliver det præciseret, at drikkevand kan man producere ud fra overfladevand, afsaltet havvand og grundvand,” fortæller Hans-Martin Friis Møller.
Kalundborg Forsyning har gennem de seneste år renoveret eksisterende kildepladser/boringer for små 100 mio. kr., og Forsyningen forventer at bruge omkring 150 mio. kr. på nye boringer de næste år. Dermed er der tale om samlede udgifter for omkring en halv mia. kr. for at sikre nok vand til industri og borgere i Kalundborg Kommune i fremtiden.