Forrygende farce med mange forviklinger

Hvad er det for en ”død” mand der pludselig befinder sig i den store lænestol. Hvem har slået ham ihjel, hvis han altså er død?

Forrygende farce med mange forviklinger
Lars Nexø, Elsebeth Dyekjær Kruse og Karoline Larsen spiller rollerne som henholdsvis malermester, malersvend og enke. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Kalundborg Amatør Teater, KAT, har premiere på farcen ’Én maler kommer ikke alene, fredag d. 4. november, men publikum får samtidig to fortællinger den samme aften. 

I den lille farce ’Én maler kommer ikke alene’ (jvf.: Én ulykke kommer sjældent alene) dukker to malere op i en dagligstue. De bliver modtaget af en kvinde, ”enke” kalder hun sig. Men der stikker noget under. Malerne er vist ikke malere. Og hvad er det for en ”død” mand der pludselig befinder sig i den store lænestol. Hvem har slået ham ihjel, hvis han altså er død? Døde manden fordi malerne ved et ulykkestilfælde kom til at vælte stigen ned over ham? Hvor kommer han egentlig fra? Og pludselig dukker der forførende piger op i stuen…

Hvor vi befinder os, og hvordan det hele hænger sammen, bliver naturligvis afsløret … – ja, måske.

De medvirkende i ’Én maler kommer ikke alene’, er: Elsebeth Dyekjær Kruse – malersvend, Jakob Hedeboe – Hr Milvio, Karoline Larsen – ”Enken”, Lars Nexø – malermester, Mathilde Poulsen, Mille Baltzer og Tanja Zidel – glædespiger og ikke mindst Nils-Jørn Mathiasen – voksfiguren.

Ud over farcen ’Én maler kommer ikke alene’ vil publikum også opleve to fortællinger den samme aften, så der er meget for billetprisen lover KAT, og vi kan godt afsløre, at ’Én maler kommer ikke alene’, er hylende morsom.

”Det er to forskellige stykker i den samme forestilling fra den samme dramatiker, Dario Fo. De er vidt forskellige, og jeg vil gerne vise to sider af hans dramatik,” fortæller Axel Gadegaard, der er instruktør.

’Gøglerens fødsel’ er fortællingen om en bonde og hans familie der får den golde jord gjort frugtbar, men bliver kuet og mishandlet af herremanden som gør krav på at eje jorden. Videre i fortællingen får den arme bonde talens gave, så han kan tale magten imod og gøre den til grin. Alvoren til trods rummer den dramatiske fortælling humor og komik. Selveste Jesus i en meget folkelig skikkelse spiller en væsentlig rolle i historien. Det gør han også i den anden af forestillingens gøglerspil ,Brylluppet i Kana’, hvor Jesus forvandler vand til vin.

De to gøglerspil, som fortællingerne også kaldes, varetages af en spiller, Axel Gadegaard, der udover at være fortælleren, agerer de medvirkende i fortællingerne.

Om Dario Fo

Dario Fo (1926 – 2016), født i San Giano i det nordlige Italien, var nærmest hele sit liv på scenen udøvende sin scenekunst: som historiefortæller, skuespiller, instruktør (teaterlæremester) og dramatiker. Dario Fo’s dramatik har rødder i den folkelige fortællekunst og komedien (Commedia dell’arte). KAT-forestillingen ”Én maler kommer ikke alene, men også to fortællinger” er eksempler på disse to sider af Dario Fo’s dramatik.

Billetter til forestillingerne hos KAT kan købes på place2book.com - KLIK HER

Del