Formand i tvivl om, hvorvidt lukkelovsaftale vil betyde øget omsætning
Formand for Vores Kalundborg er i tvivl om, hvorvidt en ny lukkelovsaftale vil give øget omsætning til byerne i Kalundborg Kommune, herunder Kalundborg by.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Ny lukkelovsaftale skal skabe større fleksibilitet således, at butikker i mindre hovedbyer og centerbyer får mulighed for at holde åbent på de sidste lukkedage. Man håber, at det medvirker til mere levende bymidter, særligt til glæde for gæster og turister. Men formand for Vores Kalundborg er i tvivl om, hvorvidt det vil give øget omsætning til byerne i Kalundborg Kommune, herunder Kalundborg by.
Fremover vil byer med max 16.850 indbyggere få mulighed for at holde åbent på 12,5 dage, som hidtil har været lukkedage. I alt er der ca. 120 byer mellem 4.000-16.850 indbyggere, som forventeligt er den primære gruppe af centerbyer og hovedbyer, hvor flere åbningsdage kan være interessant. Ændringen omfatter kun butikker placeret i bymidten eller lokalcenteret - og ikke butikker i storcentre og stormagasiner. Det skriver Landdistrikternes Fællesråd i en pressemeddelelse.
“Levende bymidter er vitale for at tiltrække gæster og turister, men levende bymidter har også en positiv betydning for lokalbefolkningen og bosætning med mulige tilflyttere. Med denne aftale har man særligt fokus på at styrke handelslivet i bymidten i mindre hovedbyer og centerbyer i landdistrikterne, og på tidspunkter, hvor det kunne summe med ekstra liv og turister i området, men som udgangspunkt indtil januar 2027 vil være lukkedage,” siger formand for landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.
I tvivl om, hvorvidt det vil betyde øget omsætning
Formand for Vores Kalundborg, Hans-Henrik Nielsen, er dog i tvivl om, hvorvidt det vil betyde øget omsætning for butikkerne i Kalundborg Kommune, herunder også Kalundborg by.
“Jeg er i tvivl om, hvorvidt det vil generere ny handel og mere omsætning til butikkerne, eller om det bare vil få flyttet handlen fra nogle af de dage, som man i forvejen har åbent over til de nye helligdage. Det betyder, at den enkelte butik skal vurdere, om de kan få ekstra omsætning, eller om det i virkeligheden vil betyde ekstra omkostninger. For mig handler det altså om, hvor stor en fordel det i virkeligheden er for butikkerne, og det er jeg i tvivl om,” siger Hans-Henrik Nielsen.
Aftalen er indgået mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre. Det betyder, at det gældende forlig om lukkeloven, som Liberal Alliance er en del af, opsiges med virkning fra næste folketingsvalg, hvorefter forliget videreføres med aftalepartierne. Lovforslaget forventes at træde i kraft 1. januar 2027.