Foredrag om ludomani på Allikelund Gymnasium

”Jeg er selv tidligere ludoman, og jeg ved derfor nøjagtigt, hvad en ludoman eller pårørende dertil gennemgår.

Foredrag om ludomani på Allikelund Gymnasium
I sidste uge var Marcus Kondrup Nielsen på 25 år, som ejer virksomheden spilkvit.dk, på besøg på Allikelund Gymnasium for at holde foredrag om ludomani.

kontakt@tv-kalundborg.dk

I sidste uge var Marcus Kondrup Nielsen på 25 år, som ejer virksomheden spilkvit.dk, på besøg på Allikelund Gymnasium for at holde foredrag om ludomani.

”Jeg er selv tidligere ludoman, og jeg ved derfor nøjagtigt, hvad en ludoman eller pårørende dertil gennemgår. Mit klare mål er, at gøre mit til at forhindre folk i at blive ludomaner,”
startede Marcus med at fortælle i salen på Allikelund, inden han fortsatte:

”Jeg har prøvet det hele på min egen krop, og jeg ved desværre også, hvordan det ikke bare slider på en selv, men også hvordan det slider mindst lige så meget på alle ens nærmeste. Ingen fortjener at skulle gennemgå det samme, som jeg har gennemgået.

Fakta om ludomani
Inden Marcus fortalte sin personlige historie, satte han rammen for foredraget ved, at sætte fokus på nogle fakta om ludomani.

Ludomani er officielt anerkendt som en afhængighedslidelse på linje med fx narkomani og alkoholisme. Det vil sige, at hvis man udvikler ludomani, er spil desværre blevet en tvangspræget adfærd, som man ikke længere evner at begrænse og kontrollere — også selv om man gerne vil det. Der findes mange grunde til, at man kan blive afhængig af spil. Nogle af årsagerne er reklamens magt; spil er tilgængeligt døgnet rundt, ligesom drømmen om den store gevinst er det. I løbet af et døgn er der fx 1.000 reklamer for dagligvarebutikker, og til sammenligning er der 1.200 reklamer for spil.Marcus var helt klar i mælet, da han fortalte de nysgerrige elever, at han synes, det burde være forbudt at reklamere for spil, ligesom det er forbudt i Danmark at reklamere for alkohol og tobak.

Livet som ludoman
Marcus startede sin personlige historie med at læse den første side op af sit eget selvmordsbrev. Sårbarheden lyste ud af brevet, og viljen til ikke at leve, var ikke til at tage fejl af. Faktisk havde Marcus forsøgt to gange at tage sit eget liv. Men den ene gang var der for langt at springe, og den anden gang ville benene heldigvis ikke lystre hjernen.

I en alder af 12-13 år blev Marcus fascineret af pengespil. Hans to største forbilleder, hans far og morfar, gik nemlig og spillede lidt, men kun for meget små beløb. De var forbilleder for ham, og spillelysten blev måske vakt her. Da Marcus var 19 år, nyslået student og gik og drømte om at blive ejendomsmægler, havde gamblingen allerede fået godt tag i ham.

Marcus satte disse ord på situationen: ”Ludomani er en skjult afhængighed, som man ikke kan se udefra. Og når jeg ikke havde penge, lånte jeg penge af familie, venner, fodboldklubben og optog kviklån. Sund fornuft og gode beslutninger blev overskygget af min forfærdelige afhængighed. Jeg var simpelthen blevet fanget af spil, og havde hele tiden en spilletrang. Selv om jeg tabte både 70.000,- og 125.000,- kr., fortsatte jeg bare.”

Marcus fik spilletrangen på afstand gennem et terapiforløb, og set i bakspejlet mener Marcus, at et sådan behandlingstilbud burde støttes op af en mentorordning.

Donation til Spilcafé Allikelund
Tidligere på måneden ansøgte Allikelund Gymnasium aktivitets- og eventpuljen ”Liv i Kalundborg” om finansielle midler til at starte en spilcafé på Allikelund Gymnasium, hvilket der allerede er blevet givet tilsagn om. En stor tak skal lyde for dette, da disse midler betyder, at Spilcaféen allerede bliver en realitet fra næste skoleår til august 2022.

Spilcaféen er for egne samt omegnens unge, og her skal der være fokus på socialt samvær, alt imens man kan spille brætspil, kortspil, konsolspil samt online spil. I den forbindelse har Headspace givet tilsagn om, at de også kigger forbi, da de allerede har deres vante gang på gymnasiet.

Del