Forældre skal være med til at ændre ungekultur

Kalundborg Fælles om ungelivet markerer startskuddet for implementeringen af Sundhedsstyrelsens forebyggelsesprogram Fælles om Ungelivet.

Forældre skal være med til at ændre ungekultur
Henriette Ergemann, der er formand for Børn- og Familieudvalget, var på talerstolen. Foto: Kalundborg Kommune.

gitte@tv-kalundborg.dk

Kalundborg Fælles om ungelivet markerer startskuddet for implementeringen af Sundhedsstyrelsens forebyggelsesprogram Fælles om Ungelivet. En ambitiøs indsats, der har som mål at sikre, at flere unge lever et frit ungeliv, hvor både forældre og lokalsamfund aktivt bidrager til at rammerne omkring de unge opmuntrer til et reduceret alkoholforbrug og beskytter mod brug af nikotinprodukter og andre rusmidler.

Programmet er baseret på et tæt samarbejde mellem forældre, fritidsliv, lokalsamfund og kommune og har fokus på formidling af lokale data, viden om beskyttende faktorer og en høj grad af involvering af forældre og andre voksne omkring de unge. Kickoff-eventet foregik på Høng Skole mandag eftermiddag.

Deltagerne på kickoff-eventet blev bl.a. introduceret til, hvordan programmet vil blive implementeret i Kalundborg Kommune, og hvordan programmets pilotkommuner de sidste fire år har arbejdet med programmets tre grundpiller – brug af lokale data, fokus på beskyttende faktorer ift. unges brug af rusmidler og et fokus på en større grad af involvering af forældre og andre betydningsfulde voksne omkring de unge. Forældre, aktører i fritidslivet og andre betydningsfulde voksne omkring de unge spiller nemlig en helt central rolle i indsatsen, som skal medvirke til at skabe en kulturændring i det lokale ungeliv og sikre etableringen af flere sunde ungemiljøer rundt om i kommunen.

Forældre som beskyttende faktorer

Barndommen og ungdommen er en vigtig fase i livet. Her etableres vaner, mange ting som har været statiske i en årrække forandres, fx skolen og fritidslivet. Men en af de elementer, som forbliver, er forældrene. De spiller en helt central rolle i at skabe rammerne og grænserne og hjælpe de unge godt igennem denne livsfase. Derfor er forældrene også en vigtig faktor, når der skal ændres på rusmiddelkulturen.

Kalundborg Kommune ønsker med programmet at udbrede kendskabet til beskyttende faktorer inden for nogle af de helt centrale arenaer, hvori de unge befinder sig – nemlig forældre, fritidsliv og venner. Undersøgelser viser, at forældre har en afgørende indflydelse på deres børns forhold til alkohol og andre rusmidler, også efter børnene er blevet teenagere.

Når forældre kender deres børns venner, har en god dialog om alkohol og andre rusmidler og engagerer sig i fællesskabet med andre forældre, skaber de sunde rammer og fungerer som en beskyttende faktor mod unges brug af rusmidler.

"Vi ved, hvor vigtige forældrene er for de unges brug af rusmidler. Både som kulturbærere og kulturskabere men også som en beskyttende faktor. I Fælles om ungelivet har vi netop fokus på de beskyttende faktorer og arbejder med at styrke dem. Det gælder også ungefællesskaber i fritids- og foreningslivet. Derfor er både forældre og fritids- og foreningslivet vores vigtigste samarbejdspartnere i Fælles om ungelivet” siger programleder for Fælles om Ungelivet i Kalundborg Kommune, Anja Hedegaard Nielsen.

Flere med i sunde fællesskaber

En aktiv deltagelse i fritidslivet kan beskytte unge mod at bruge rusmidler, da organiserede aktiviteter skaber et struktureret og trygt miljø. Kalundborg Fælles om ungelivet har etableret en god dialog med lokale aktører som foreninger, ungdomsuddannelser, ungdomsklubber, lokalbiblioteker, skoler og måske allervigtigst forældregrupperne. De lokale aktører er meget motiverede for at hjælpe med at ændre kulturen og vil arbejde for at endnu flere af kommunens unge engageres i sunde ungemiljøer og fællesskaber uden rusmidler.

“Foreningslivet er en unik mulighed for at skabe positive fællesskaber uden brug af rusmidler. Vi ser Høng Gymnastikforening som en vigtig del af det fælles ansvar for at sætte rammerne for et sundt ungeliv med mulighed for fritidsaktivitet i sjove og trygge rammer,” siger Trine Birkmose, Høng Gymnastikforening.

Islands inspiration bliver til dansk model

Inspirationen til ”Fælles om ungelivet” er hentet fra Island, hvor man er lykkedes med at vende udviklingen, så islandske unge ikke længere har Europas højeste alkoholforbrug, men i stedet har Europas laveste. Fælles om ungelivet er inspireret af de islandske initiativer og indsatser, og forsøger at udvikle et dansk koncept, som man kan tilpasse lokalt i de danske kommuner.  I Kalundborg Fælles om ungelivet bygger man bl.a. videre på erfaringer med at styrke forudsætningerne for at involvere de voksne omkring de unge, som programmets fem pilotkommuner har været med til at indsamle de sidste fire år. 

Del