Fond støtter nye vinger til Ulstrup Mølle med en halv million kr.

De to møllevinger på Ulstrup Mølle er hver 23 meter lange og vejer tæt på to tons stykket.

Fond støtter nye vinger til Ulstrup Mølle med en halv million kr.
Vingerne på Ulstrup Mølle skal udskiftes, nu støtter Bent O. Jørgensens Fond projektet med en halv million kr. Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Den 128 år gamle mølle i Ulstrup på Røsnæs skal have udskiftet sine vinger, nu støtter Bent O. Jørgensens fond det 1 mio. kr. dyre projekt.

Det ene sæt vinger på Ulstrup Mølle blev først i oktober sidste år taget ned grundet råd i og omkring krydshovedet, stedet hvor vingerne sidder fast på vingeakslen. Et nyt sæt vinger koster omkring 1 mio. kr. som skal findes via fondsmidler. 

Og nu har fondsansøgningerne båret frugt, den lokale fond Bent O. Jørgensens Fond har netop meddelt, at de støtter med 500.000 kr.

”Vi har fået en halv million kroner fra Bent O. Jørgensens Fond og det er vi meget taknemmelige for, samtidig mangler vi svar fra andre fonde som vi har søgt, så vi er optimistiske, og regner med, at vi nok skal finde de sidste penge til de nye møllevinger,” fortæller Mogens Anholm, næstformand i Røsnæs Udvikling og beboerforening, der ejer den gamle og flot restaureret mølle.

Vejer tæt på to tons stykket

I gammel tid, hvor møllen var i daglig drift, blev vand og fugt slynget ud, og vingerne kunne holde op til ca. 50 år.  Men nu, hvor møllen som museumsmølle kun er i kortvarig drift ca. en gang om ugen, og i sommerhalvåret, hvis vinden vil, hver søndag, har et sæt vinger en betydelig kortere levetid. Vingerne, der er lavet af Douglas gran, blev denne gang kun 37 år.  Det tager typisk 4 – 5 år fra træet står i skoven til vingerne sidder på møllen afhængig af udtørring af træet.

De to møllevinger på Ulstrup Mølle er hver 23 meter lange og vejer tæt på to tons stykket.

”I møllen var vi så heldig, at vi for et års tid siden fik reserveret et par træstammer, der allerede havde ligget et par år, og som nu bliver opskåret hos møllebyggerfirmaet Christoffer Palle, Nykøbing Falster, og er vi heldige, at træet er tørt nok og der kan skaffes økonomi til fornyelsen, kan der komme nye vinger på til sæsonen 2023 eller senest i 2024. Et nyt sæt vinger af lasket type med nye sejl, som også var noget slidte, vil koste i omegnen af 1 million kroner,” har møllersvend og leder af møllevinge-projektet, Egon Frank Hansen, tidligere udtalt.

Del