Fokus på kulturelle forskelle

Gennem temaforløbene arbejder børn og pædagoger aktivt med forskellige lærerplanstemaer, der skal sikre en alsidig udvikling hos børnene.

Fokus på kulturelle forskelle
I de sidste otte uger har børnene i Løve Børnehave arbejdet med den vulkanske øgruppe Hawaii. Privatfoto.

kontakt@tv-kalundborg.dk 

I de sidste otte uger har børnene i Løve Børnehave arbejdet med den vulkanske øgruppe Hawaii. I løbet af ugerne har børnene både smagt eksotiske frugter, bygget vulkaner, lavet pizzaer med skinke og ananas og talt om de kulturelle forskelle, der findes mellem Hawaii og Danmark.

Emnet til børnehavens nu afsluttede temaforløb har børnene som vanligt været med til selv at vælge, og det er vigtigt for børnehavens pædagogiske leder, Cecilie Lous, at børnene har indflydelse: ”Faktisk er det børnene selv, der denne gang har hevet fat i os vokse og sagt, at de gerne vil have Hawaii som tema, og det er vi alle sammen helt vildt glade for”.

Børnehavens børn har blandt andet bygget modeller af de vulkaner, øgruppen er blevet skabt af: ”Vi har lavet en vulkan, der virker, for vi brugte Mentos og sodavand, fortæller Sofia på 4 år fra børnehavens Blåmejsestue.

Gennem temaforløbene arbejder børn og pædagoger aktivt med forskellige lærerplanstemaer, der skal sikre en alsidig udvikling hos børnene. Børnehaven har i forbindelse med Hawaii-temaet blandt andet arbejdet med krop, sanser og bevægelse, hvor både smagsløg og dansesko blev taget i brug: ”Vi har smagt på frugter, der kan komme fra et klima, som det på Hawaii, og så har vi både lyttet og danset til lokal musik fra øerne, og det har givet anledning til nogle gode snakke om forskelle på kulturerne,fortæller Cecilie Lou, men hun afbrydes hurtigt af Emma på 5 år, der går på Musvitstuen: ”Og vi har også lavet kridtmaling, og det også rigtig sjovt.

Udvikler børnene og institutionen

For at markere afslutningen på temaforløbet inviterede børnehaven alle forældre, søskende og bedsteforældre til sommerfest, der i anledningen blev afholdt som en temafest. En fest, hvor både børnehaven og børn var klædt ud: ”Vi havde en super god sommerfest med en virkelig god Hawaii-stemning og rigtig dejligt vejr. Og så var det bare virkelig sjovt og dejligt at se børnene klædt ud med Hawaii-halskæder og hula-skørter,” fortæller Cecilie Lous.

Både Sofia fra Blåmejsestuen og veninden Emma fra Musvitstuen har hjulpet med at pynte børnehaven op til fest: ”Vi har været med til at lave pynten, vi har lavet Hawaii-blomster og Hawaii-balloner”, fortæller 5-årige Emma, ”ja, og så har vi også hængt dem op, siger Sofia

Det er vigtigt, at børnene selv er en stor del af festen, for det udvikler dem på en særlig måde, fortæller Cecilie Lous: ”Det giver en sammenhørighed og en fællesfølelse, når børnene er med til at vise noget frem som til vores sommerfest, og det er vigtigt, så de også udvikler de færdigheder.

Men det er ikke kun børnene, der får gavn af festlighederne: ”Det er også vigtigt for os som børnehus at byde indenfor og vise, hvad vi går og laver. Især efter corona-årene er det rart at have de mere uformelle snakke med forældrene. Det giver også forældrene en indsigt i, hvordan det er for deres børn at gå her hos os, afslutter Cecilie Lous.

Del