Fokus på HPV vaccine

Der er store kommunale forskelle, og i Kalundborg Kommune er man lidt bagefter.

Fokus på HPV vaccine Kræftens Bekæmpelse og apoteker landet over går endnu en gang sammen i arbejdet om at oplyse forældre om HPV vaccine.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Kræftens Bekæmpelse og apoteker landet over går endnu en gang sammen i arbejdet om at oplyse forældre om muligheden for at beskytte børn mod kræft med HPV-vaccination. For til trods for, at tilslutningen er høj hos både piger og drenge, er man stadig ikke i mål – og især drengene halter lidt bagefter.

Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at tilslutningen til første stik af HPV-vaccination er 89 % for piger og 87 % for drenge på 12-13 år. Sundhedsstyrelsens og Kræftens Bekæmpelses mål er, at 95 % får første stik og 90 % bliver færdigvaccineret.

Store kommunale forskelle i tilslutningen

Drengene har fået tilbudt HPV-vaccination som en del af børnevaccinationsprogrammet siden 2019, og det er blevet taget rigtig godt imod. I hele landet er tilslutningen høj – om end ikke helt på niveau med pigerne. Men der er store kommunale forskelle, og i Kalundborg Kommune er man lidt bagefter. 

Det er tredje år i træk, at samarbejdet mellem Kræftens Bekæmpelse og lokale apoteker løber af stablen i uge 35, og mere end 60 apoteker landet over bakker op om initiativet således også Kalundborg Svane Apotek.

Mere information til forældrene

En rundspørge fra marts foretaget af DMA Research for Kræftens Bekæmpelse viser, at over halvdelen af drengeforældrene savner viden om, hvad HPV-vaccination beskytter imod. Mens stort set alle ved, at HPV-vaccination beskytter mod livmoderhalskræft, er det kun 7 ud af 10, der ved, at vaccinen beskytter mod analkræft. Og kun 4 ud af 10 ved, at vaccinen også beskytter mod kønsvorter.

HPV-vaccination er en del af børnevaccinationsprogrammet, og tilbydes piger og drenge, når de fylder 12 år. Man skal bestille tid hos sin læge, hvis man vil vaccineres. Hvis man vil vide mere om HPV-vaccination, kan man i hele uge 35 komme ned på Kalundborg Svane Apotek for, at få en snak med personalet, eller tage informationsmateriale om vaccinen med hjem.

Fakta om HPV-vaccination

  • Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger og drenge bliver HPV-vaccineret, når de fylder 12 år.
  • Hver dag får 2 danskere kræft, som skyldes HPV.
  • HPV er en virus, der smitter ved seksuel kontakt, og som kan give kræft og kønsvorter.
  • HPV-vaccination beskytter mod op til 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter.
  • Hvis man får HPV-vaccinen, inden man fylder 15 år, gives to stik. Ellers skal man have tre.

Læs mere på www.stophpv.dk

Del