Billedserie: Flot fremmøde til masser af sol og politiske taler

”Der er alt for mange unge vi taber undervejs, alt for mange unge der hverken er i gang med et arbejde eller en uddannelse."

Billedserie: Flot fremmøde til masser af sol og politiske taler
Vejret var helt perfekt, da arbejdernes internationale kampdag, traditionen tro blev fejret i Gryden på Møllebakken i Kalundborg, onsdag eftermiddag. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

De røde faner smældede i vinden og Møllebakken stod flot forårsgrøn, da Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), traditionen tro, havde inviteret til 1. maj arrangement i Gryden på Møllebakken. 

Vejret var helt perfekt, da arbejdernes internationale kampdag, traditionen tro blev fejret i Gryden på Møllebakken i Kalundborg, onsdag eftermiddag.

Mona Striib, forbundsformand fra FOA, var første taler på scenen. Og hun nævnte bl.a. de netop overståede overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte.

”Hold da op det har været besværlige forhandlinger, men forhandlinger som viste, at er der noget lønmodtagerne kan når det rigtigt brænder på, så er det at stå sammen og finde løsninger, også når det er svært,” sagde Mona Striib bl.a. i sin tale.

Hun kunne også fortælle de mange fremmødte i Gryden på Møllebakken, at hos FOA kalder man det Arne og Lotte pension i ligestillingens tegn, og Mona Striib talte også om de unge og de erhvervsfaglige uddannelser.

”Der er alt for mange unge vi taber undervejs, alt for mange unge der hverken er i gang med et arbejde eller en uddannelse. Vi var jo ingenting hvis ikke de erhvervsfaglige uddannelser fungerede, hvis der ikke er nogen til at asfaltere vores veje, til at bygge vores huse, sørge for at vi har strøm, passe vores børn og de syge, så var vi jo ingen ting, vi kan ikke leve bag et skrivebord. Jeg vil gerne opfordre jer til at støtte det vi i daglig tale kalder lærlingeoprøret.”

Årets ungdomstaler var Nanna Christensen elevrådsformand fra Kalundborg Gymnasium, og der var også taler fra Rasmus Nordqvist EU-kandidat fra SF, Eva Obdrup A-kassens forretningsfører fra 3F, Ludvig Goldschmidt fra Enhedslisten og Rasmus Horn Langhoff MF fra Socialdemokratiet. Sidstnævnte talte bl.a. om Arnepensionen,

"Da vi fremlagde vores udspil, blev det kaldt et bluffnummer. Men vi leverede. Og i dag er Arne-pensionen konkret virkelighed for de 67.600 danskere, der har fået tildelt retten til at trække sig værdigt tilbage. De har nu den tryghed, at de selv kan bestemme, om de vil trække sig (1-3 år) før folkepensionsalderen. Det er også noget, der giver tryghed her på egnen. Lokalt har det givet tidlig tilbagetrækning for 257 borgere i Kalundborg og 150 borgere i Odsherred,” sagde Rasmus Horn Langhoff, og sluttede sin tale med:

”Der er nok at tage fat på, når man er socialdemokrat. Bare lad de andre hive sig i håret over problemerne, mens de taler om alle de ting der ikke kan lade sig gøre. Imens så løser vi dem. Stiller og roligt. Dag for dag. Som vi har gjort det siden den første socialdemokratiske regering med Stauning i spidsen, for præcis 100 år siden. God 1. maj.”

Både Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten var til stede i Gryden, helt som de plejer. Der var også kaffe, kage, røde pølser, øl og vand, så på mange måder lignede det en helt traditionel 1. maj i Gryden hvor deltagerne hyggede sig i det dejlige og varme forårsvejr.

Del