Flere vælger 10. klasse

Næste skoleår har 70 elever i Kalundborg Kommune valgt at bruge et år i 10. klasse, hvilket svarer til en klasse mere end sidste år.

Flere vælger 10. klasse 127 kommende elever og forældre lagde vejen forbi Allikelund Gymnasium i Kalundborg onsdag eftermiddag.

kontakt@tv-kalundborg.dk

I onsdags lagde 127 kommende elever og forældre vejen forbi Allikelund Gymnasium i Kalundborg for, at deltage i den årlige informationsaften, hvor de kommende elever skulle se og opleve deres nye uddannelsessted efter sommerferien. Nemlig Kalundborg 10. klasse – også kaldet K10.

Næste skoleår har 70 elever i Kalundborg Kommune valgt at bruge et år i 10. klasse, hvilket svarer til en klasse mere end sidste år.

”Mange unge vælger at gå i 10. klasse for, at blive mere klar til deres senere uddannelse. Flere ser det også som en mulighed for, at forberede sig fagligt og personligt — og få en anderledes oplevelse efter 9 år i folkeskolen. Og al erfaring siger os, at der kommer flere til hen over sommeren,” siger rektor på Allikelund Gymnasium, Karen Marie Christensen.

Der kommer flere til

Det er fjerde år, at Allikelund Gymnasium har 10. klasse, og hvert år oplever de, at nogle elever ikke er helt afklarede med deres efterskolevalg eller valg af ungdomsuddannelse og derfor vælger 10. klasse til i løbet af sommeren.

”Jeg har været så glad for at gå i 10. klasse. Jeg er vild med festerne – dem skal I glæde jer til! Derudover er jeg blevet meget bedre til dansk og matematik, og efter sommerferien skal jeg starte på en erhvervsuddannelse. Jeg skal nemlig være elektriker,” fortæller en af eleverne på K10, Omran Shahin.

Trine Christiansen, der også begyndte i 10. klasse på Allikelund i august 2021 fortæller, at hun har været rigtig glad for sit linjefag: ’’Jeg har været rigtig glad for mit linjefag, hvor jeg har haft Proces og Praktik. Her fik jeg muligheden for at være i praktik i en børnehave hver tirsdag. Det har været så hyggeligt, og nu vil jeg være pædagog. Derfor starter jeg på grundforløbet til pædagogisk assistent efter sommerferien.”

Et spændende tilbud til de unge efter 9. klasse
På K10 får eleverne et fagligt løft i fagene matematik, dansk og engelsk, og de skal til eksamen i alle tre fag både mundtligt og skriftligt. Derudover sammensætter de unge selv deres skoleskema om tirsdagen og torsdagen. De kan vælge mellem fire linjer. En af linjerne fokuserer på sundhed og psykologi, en anden på at blive klar til gymnasiet. Ydermere er der en linje med fokus på sport og bevægelse og endelige en med praksislæring og praktik i erhvervslivet.

I sidstnævnte er de unge i praktik en dag om ugen, og de bestemmer selv i hvilken virksomhed. I dette skoleår har Emil Christensen været i praktik hos Obel Transport hver tirsdag. Den 16-årige K10-elev har gjort det så godt, at han har fået tilbudt en læreplads hos Obel Transport i Kalundborg. Det er han meget begejstret for, og han har med glæde takket ja.

EUD10 – kom tættere på en erhvervsuddannelse
I det kommende skoleår kan eleverne på K10 også vælge at bruge tirsdag og torsdag til at komme tættere på en erhvervsuddannelse. På EUD10 bliver eleverne introduceret til de fire indgange. Herefter kan de vælge at bruge resten af skoleåret på at komme tættere på det grundforløb, de synes, er mest spændende. I den forbindelse har Allikelund Gymnasium allerede tegnet en samarbejdsaftale med Processkolen i Kalundborg. Her kan de unge komme ud og prøve kræfter i værkstedet med tømrer- elektriker- og transportopgaver.

”Det bliver et super spændende forløb, og der er mange muligheder, når man skal vælge den rigtige vej til den rigtige uddannelse,” fortæller Karen Marie Christensen.

Del