Flere sager efter målrettet indsats mod ulovlige knallerter

Flere sager efter målrettet indsats mod ulovlige knallerter

Af Jens Nielsen

Politiet i Kalundborg har i den seneste tid haft ekstra fokus på ulovlige knallerter i Ubby/Jerslev området. Det er der kommet en række sager ud af.

Tirsdag aften kl. 21.22 fik en civil patrulje fra den præventive afdeling på politistationen i Kalundborg øje på en motorcyklist, der kørte rundt på Torvet i Ubby på en motorcykel uden nummerplade.

Det viste sig at være en 28-årig mand fra Eskebjerg, som i forvejen var frakendt kørekortet frem til 2023 og derfor ikke måtte være fører af et køretøj, som kræver et kørekort. Motorcyklen var en slags baneracer, som hverken var indregistreret eller lovpligtigt ansvarsforsikret inden kørsel på offentlig vej.

Endvidere mistænkte politiet den 28-årige for at være påvirket af cannabis under kørslen, hvorfor han efter en sigtelse for narkokørsel blev kortvarigt anholdt i forbindelse med udtagelse af en blodprøve til nærmere undersøgelse for euforiserende stoffer. Han vil derfor høre nærmere fra politiet, når analyseerklæringen fra den udtagne blodprøve foreligger.

Denne sag er blot den seneste i forbindelse med en målrettet indsats mod utryghedsskabende og generende kørsel med larmende og ulovlige, tohjulede køretøjer i Ubby og Jerslev-området. Det er den præventive afdeling fra politiet i Kalundborg, der gennem de sidste par uger har patruljeret i civile køretøjer og med særlig fokus på netop denne form for generende adfærd for beboerne i området i denne sommertid, hvor ophold udendørs er ofte forekommende og dermed større risiko for at blive generet af andres kørsel på ulovlige køretøjer.

For 14 dage siden observerede politiet nemlig to unge køre på hurtigtkørende 30-knallerter hen til Hvidebæk-hallen, hvor politiet fik kontakt til de to knallertkørere.

Deres knallerter blev på grund af mistanken om konstruktive ændringer indbragt til nærmere undersøgelser, som viste, at knallerten tilhørende en 15-årig dreng fra Svebølle kunne køre mindst 59 km/t mod de højst tilladte 30 km/t. Den 15-årige havde endvidere ikke erhvervet sig et kørekort til knallert inden kørslen på den.

Den anden knallert tilhørende en 17-årig ung mand fra Jerslev blev på et rullefelt målt til at kunne køre mindst 69 km/t, ligesom knallerten var forsynet med en ulovlig, såkaldt ”sportsudstødning”.

De to knallertkørere er hver især afhørt til de konstaterede overtrædelser, ligesom deres værger er underrettet om sagerne.

Mandag aften bemærkede politiet en gruppe unge stå i en privat indkørsel, hvor der også stod en knallert. Da gruppen af unge opdagede politiet i den civile patruljebil, fik ejeren af knallerten travlt med at gemme knallerten og sig selv væk.

Politiet fik senere kontakt til en 15-årig dreng fra Jerslev Sj., hvis knallert havde en varm motor, ligesom den 15-årige var i besiddelse af nøglen til knallerten, der i øvrigt ikke var registreret.

Den 15-årige havde ikke et knallertkørekort og kunne derfor ikke køre lovligt på knallerten. Politiet inddrog derfor nøglen til knallerten, så nøglen senere kunne afhentes næsten af hans værge på politistationen i Kalundborg. Der blev således ingen sag mod den 15-årige, idet han ikke var set køre på knallerten på offentligt område.

Med baggrund i disse sager efter den seneste tids målrettede kontroller har politiet i Kalundborg den opfordring til forældrene til unge med en knallert, at børnenes knallerter tages nærmere i øjesyn med henblik på en kontrol af, hvorvidt en knallert i familiens varetægt rent faktisk er lovlig med hensyn til brug på offentligt område.

Endvidere kan en drøftelse i familien om kørsel på knallerten måske også være på sin plads i relation til anmeldelser til politiet om generende kørsel på knallerter på veje og stier, hvor man enten ikke må køre på knallert eller på tidspunkter, hvor knallertkørsel frem og tilbage på en vej måske kan være til gene for de omkringboende.

Anmeldelser om knallertkørsel til ulempe indgives fortsat til politiet på tlf. 114 med så mange konkrete oplysninger som muligt om den generende knallertkørsel.

Del