Flere Lundbye skulpturer til Kalundborg

Lundbye Komitéen besluttet at gå videre med en udsmykning af det offentlige rum i Kalundborg.

Flere Lundbye skulpturer til Kalundborg
Skitsetegning af den ene skulptur, som Lundbye Komiteen vil have lavet.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Inspireret af indvielsen af Maja Lisa Engelhardts Lundbye-skulptur under festivalen i 2021, har Lundbye Komitéen besluttet at gå videre med en udsmykning af det offentlige rum i Kalundborg.

Konkret handler det om to nye skulpturer, som skal være med til at markere Kalundborgs nye status, som en betydelig uddannelsesby, når det gælder videregående uddannelse, specielt inden for bioteknologi. Man vil ydermere gerne medvirke til forskønnelse af et nybebygget område i Kalundborgs vestlige udkant, oplyser Lundbye Komiteen i deres nyhedsbrev.

Man er på nuværende tidspunkt i fuld gang med at søge finansiering til de to skulpturer, der skal placeres ved forsknings- og uddannelsescentret Helix Lab og Professionshøjskolen Absalon, som har taget godt imod idéen. Idéen er at udtrykke samspillet mellem kunst og naturvidenskab, som var ganske udtalt på Lundbyes tid i 1800-tallets danske guldalder, i kunstnerisk form. Keramisk skulptør Per Ahlmann og billedkunstner Anders Hald har på opfordring udarbejdet skitseprojekter til de to skulpturer, og man arbejder på at rejse penge til en tredje skulptur med direkte tilknytning til Lundbye og hans univers. Den skal efter planen stå nær Maja Lisa Engelhardts Lundbye-skulptur ved Klostertorvet, og hun skal også stå for udformningen af den nye skulptur, skriver de.

"Budgettet på de tre skulpturer er i alt 1,55 mio. kr., og foreningen er i fuld gang med at søge fonde," fortæller Holger Prehnum, der er er formand for Lundbye Komiteen.

Skulpturer klar til Kunstfestival 2024

Forberedelserne til næste Kunstfestival i 2024 er i fuld gang. Den vil gå i gang lørdag den 3. august og slutte søndag den 8. september. Programmet vil byde på en blanding af udstillinger, koncerter, foredrag, film, guidede ture og meget mere. Alle skulpturer vil, hvis alt går vel, blive afsløret og indviet under Lundbye Kunstfestival 2024. 

Kommunen støtter kunstfestival

Lundbye Kunstfestival har fået et mere sikkert økonomisk fundament efter, at Kultur- og Fritidsudvalget i Kalundborg Kommune i begyndelsen af 2023 besluttede at støtte festivalen med tilhørende aktiviteter med et årligt tilskud på 100.000 kr. Man vil dog fortsat søge støtte hos diverse fonde for at få økonomien til at matche de høje ambitioner.

Del