Flere hundrede militærkøretøjer fra USA på vej til Kalundborg

Fragtskibet, som modtages af dansk og amerikansk militært personel, anløber Ny Vesthavn på søndag

Flere hundrede militærkøretøjer fra USA på vej til Kalundborg
Danmark har flere gange ydet værtsnationsstøtte i forbindelse med transport af amerikansk materiel gennem Danmark. Her er det modtagelse af amerikanske kamphelikoptere i Esbjerg i 2023. Foto: Steffen Fog / Forsvaret

Af Jens Nielsen

Danmark yder endnu en gang værtsnationsstøtte (Host Nation Support), når et amerikansk fragtskib ankommer til Kalundborg Havn på søndag med flere hundrede militære køretøjer.

Tidligere på ugen kunne Forsvaret og Midt- og Vestsjællands Politi fortælle, at en del af Ny Vesthavn i Kalundborg udlægges til et midlertidigt militært område. Nu sætter Forsvaret også navn på, hvilken nation der rykker ind.

Danmark yder endnu en gang værtsnationsstøtte (Host Nation Support), når et amerikansk fragtskib ankommer til Kalundborg Havn. Fragtskibet, som modtages af dansk og amerikansk militært personel, anløber Ny Vesthavn på søndag og medbringer mange hundrede køretøjer, materiel og helikoptere fra US Army. Materiellet skal blandt andet deltage i NATO-øvelsen Swift Response som en del af den årets store NATO-øvelse, Steadfast Defender.

”Danske havne er vigtige, logistiske knudepunkter for vores alliancepartnere, da Danmarks placering ved Østersøen er strategisk vigtig for hurtig og smidig forstærkning af NATO i Europa. Forsvaret har således haft mulighed for at træne værtsnationsdisciplinen flere gange før, når USA har sendt materiel igennem Danmark i forbindelse med øvelsesaktiviteter og rotation af amerikanske enheder i Europa. Vores evne til at yde rettidig, effektiv og smidig værtsnationsstøtte er afgørende for NATOs evne til at afskrække trusler og forsvare alliancen,” skriver forsvarskommandoen i en pressemeddelelse.

Også Hjemmeværnet deltager i opgaven på Kalundborg Havn.

Både Hærhjemmeværnet, Marinehjemmeværnet og Flyverhjemmeværnet bidrager til at bevogte materiellet og løse værtsnationsstøtteopgaven, skriver Hjemmeværnet i en pressemeddelelse.

Det midlertidige militære område vil blive ophævet den 3. maj klokken 24.00.

Del