Flere årsager til lærerflugt i Kalundborg
Hos Kalundborg Lærerkreds er man da heller ikke i tvivl om, at det er et problem, og har været det længe.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
TV-Kalundborg har for nylig skrevet om, at der er store geografiske forskelle i omfanget af personaleudskiftningen i de kommunale folkeskoler, og at Kalundborg Kommune er blandt de kommuner med højeste lærerudskiftning. Hos Kalundborg Lærerkreds er man da heller ikke i tvivl om, at det er et problem, og har været det længe.
Der er stor forskel på, hvor ofte lærere skifter jobs – både på tværs af kommuner og i endnu højere grad på tværs af skoler. Høj lærerudskiftning kan være en udfordring for kvaliteten af undervisningen samt for elevernes trivsel. På listen over kommuner med den højeste lærerudskiftning ligger Kalundborg Kommune på en 5. plads med 18,9%. Analysen viser også, at friskoler og private skoler er bedre til at fastholde lærerne end folkeskolerne.
Tingene hænger sammen
Ifølge formand for Kalundborg Lærerkreds, Randi Stokholm Hansen hænger flere ting sammen med den høje personaleudskiftning på skolerne i Kalundborg Kommune, herunder problemerne med at rekruttere uddannede lærere, der ofte vil blive længere end, når man fx ansætter de såkaldte 4.g’ere.
”Vi har rekrutterings- og fastholdelsesproblemer, og derfor samarbejder vi også med kommunen, og er i gang med at lave en rekrutteringskampagne. Det er jo sådan, at lige over 30 pct, i Kalundborg Kommune er ikke-uddannede lærere. Det er blandt andet de såkaldte 4.g’ere, som man bruger, fordi det er svært at rekruttere en uddannet lærer. Problemet med 4.g’erne er især, at de jo skal videre med uddannelse og derfor hurtigt smutter videre. De er typisk på en skole i et år. Mange af dem er dygtige, men de bliver ikke så længe, og allerede der har vi en forklaring på, at vi ligger højt med personaleudskiftningen. Det hænger altså sammen med, at vi ikke kan få nok uddannede lærere,” fortæller formand for Kalundborg Lærerkreds, Randi Stokholm Hansen.
Årsager til at lærere forlader faget
Danmarks Lærerforening (DLF) har lavet en medlemsundersøgelse for at finde ud af årsagerne til, at så mange lærere forlader lærerfaget, og i Kalundborg Kommune er årsagerne de samme, som man ser på landsplan.
”Det handler først og fremmest om manglende sammenhæng mellem opgaver og ressourcer. Derudover forlader mange lærere også lærerfaget på grund af det psykiske arbejdsmiljø, og de to ting hænger jo netop også sammen,” siger Randi Stokholm Hansen.
De unge lærere forsvinder hurtigere
CEPOS-analysen viser desuden, at lærerudskiftningen i den danske folkeskole er højere blandt unge lærere end blandt deres ældre kollegaer. Den gennemsnitlige lærerudskiftning ligger på 12,3 procent årligt, men de 20-30-årige lærere forlader jobbet i højere grad end deres ældre kollegaer.
”Netop fordi undersøgelserne viser, at det er de yngre lærere, der forlader faget oftere, vil vi gerne have nogle lærerstartsordninger. De unge får jo et praksischok, når de kommer fra seminariet og ud i folkeskolen. De skal have mulighed for at sparre med erfarne lærere, snakke med forældre og have tid til at forberede en ordentlig undervisning. Hvilket jo igen hænger sammen med manglende ressourcer. Vi vil gerne have to i undervisningen. Vi er nødt til at erkende, at elevsammensætningen er anderledes i dag, og her kommer vi også ind inklusionsproblematikken. Lærerne vil gerne undervise, men i Kalundborg har vi et meget højt undervisningstimetal, og det betyder også, at meget tid er fastlåst, og der derfor er mindre tid til at mødes med forældre, andre lærere, komme på kurser. Der er forventninger til skolen fra forældrenes side, og der skal vi kunne levere, og det er svært, hvis der ikke er tid til at forventningsafstemme og kommunikere,” siger Randi Stokholm Hansen.
Formanden nævner også, at man netop bør gentænke inklusionsopgaven, så den bliver løftet, da hun tvivler på, at man bare kan køre den folkeskole videre, som vi kender fra 80’erne og 90’erne.
”Det vi kort og godt gerne vil er uddannelse til at håndtere elevgruppen sammenhæng mellem opgave og tid samt en to-lærerordning,” slutter Randi Stokholm Hansen af med at sige.
I Kalundborg Kommune bygger lærernes overenskomstaftale på et samarbejde med kommunen, og det arbejder man fortsat hårdt på. Der køres efter overenskomstaftalen, der er en aftale om arbejdstid for undervisere i kommunerne (A20), i Kalundborg Kommune, men der er ikke en aftale, der sikrer lige vilkår på alle skoler, da det bliver aftalt på den enkelte skole.