Fin modtagelse af stort krydstogtskib

Modtagelsen af det tyske krydstogtskib AIDAnova gik rigtig fint i fredags. Derudover glæder man sig på Kalundborg Havn over, at skibet kommer tilbage to gange mere i år samt, at Kalundborg Havn nu bliver home port.

 

Fin modtagelse af stort krydstogtskib Det store krydstogtskib AIDAnova anløb Kalundborg Ny Vesthavn i fredags, og det forløb perfekt. Foto: Rene Lind.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Fredag formiddag anløb det største krydstogtskib, som Kalundborg Havn endnu har modtaget, Ny Vesthavn i Kalundborg. Der er tale om det tyske AIDAnova, som er det 7. største krydstogtskib i verden. På Kalundborg Havn var man spændt på besøget og glade for, at alt gik godt.

Havnedirektør for Kalundborg Havn, Bent Rasmussen, fortæller, at modtagelsen af det tyske krydstogtskib AIDAnova gik rigtig fint i fredags. Derudover glæder han sig over, at skibet kommer tilbage to gange mere i år.

”Det var et stort skib, og vi var lidt spændt på, hvordan det går, når så mange af passagererne blev i byen. Ankomsten gik fint, kajen passer fint til skibets størrelse, og man kan komme til kajen fra alle vinkler i forhold til vandybden i bassinet. Det gjorde, at det blev et let forløb.”

Et andet publikum

Havnedirektøren kunne godt tænke sig, at vejret havde vist sig fra en lidt bedre side, men alt i alt gik det fint.

”Vejret måtte godt have været lidt bedre, men det blev jo faktisk ganske fint lidt senere. Derudover er det nogle andre krydstogtgæster denne gang. Vi er vant til de engelske krydstogtgæster, der er noget ældre. Det var ikke tilfældet her. Der var mange børnefamilier, og yngre med også. De gik og cyklede rundt i området mange af dem, fordi de gerne ville se lokalområdet og naturen,” fortæller Bent Rasmussen, og fortsætter ”Mange sprang shuttlebussen over, og gik simpelthen ind til byen. Nogle cyklede til Røsnæs Fyr og andre gik eller cyklede rundt i området, ligesom mange tog ind til gågaden og hyggede sig.”

Kalundborg Havn havde arrangeret shuttlebusser til Højbyen, ligesom at et par stykker kørte mod Røsnæs. Endelig var der også nogle passagerer, der kørte til København, men det var ikke mange i forhold til, hvad det plejer at være.

”Når der kommer så mange mennesker, som tilfældet var i fredags, er man nødt til at sprede dem lidt ud. Der kan jo ikke komme mere end 3.000 mennesker ind i gågaden på én gang. Vi havde oplyst en masse i forvejen, men tror, at vi skal blive endnu bedre til fx at fortælle gæsterne, at de gerne må stå af bussen, på vej til fyret på Røsnæs, hvis de fx gerne vil se vingården. Flere blev, fordi de var bekymrede for, om de så kunne komme på bussen igen. Men det lærer man af til næste gang, så vi kan give dem en endnu bedre oplevelse,” siger Bent Rasmussen.

Golfklubben fik henvendelser

Inden AIDAnova anløb Kalundborg Ny Vesthavn, havde flere passagerer kontaktet Kalundborg Golfklub, da flere ønskede at spille golf i Kalundborg, når de ankom.

”Golfbanen har haft interesse fra en del passagerer, som er blevet kørt til golfbanen på Røsnæs for at spille golf.  Det er blevet arrangeret direkte med golfklubben, og det var da en rigtig god ide. Det må vi indtænke næste gang også,” siger Bent Rasmussen.

AIDAnova kommer tilbage

Det store krydstogtskib kommer tilbage til Kalundborg den 7. august og den 4. september. Denne gang er Kalundborg dog første destination, og ikke sidste, som tilfældet var i fredags.

”Jeg er lidt spændt på, når de kommer igen, fordi Kalundborg denne gang er første destination og ikke sidste. Men det er begge dage søndage, så da skal vi finde ud af, hvad der er hensigtsmæssigt at gøre alt efter, hvor mange passagerer, der er med, og hvor mange, der vil blive i lokalområdet. Men det finder vi ud af,” fortæller Bent Rasmussen.

Mangler tysktalende guider

I øvrigt må man meget gerne henvende sig til Kalundborg Havn, hvis man kunne have lyst til, at fungere som tysktalende guide et par timer i en bus, når AIDAnova anløber Kalundborg til august og september. De mangler guider, og man behøver ikke have en uddannelse som guide, blot tale flydende tysk og vide lidt om lokalområdet. Har det interesse, kan man kontakte Kalundborg havn på info@kalundborghavn.dk

Kalundborg bliver home port

Hvad fremtiden bringer Kalundborg af krydstogtskibe vides endnu ikke med sikkerhed, men Kalundborg Havn har arbejdet hårdt på at blive Turnaround havn, altså home port, hvor passagerer står af og nye står på, og det er nu lykkes.

”Jeg er så glad for, at det er lykkes os at blive home port. Det er noget, som vi har kæmpet for længe, og nu bliver det til noget. Men verden er ikke den samme, som for et par år siden. Meget er sket, først corona og så krigen i Ukraine. Alle rederier vil lige nu ikke til Sankt Petersborg, og det har givet andre havne mere at lave. Men det giver også en noget usikker situation. Der sker ændringer hele tiden, og det kommer der også til at være det næste stykke tid. Men nu glæder vi os bare over, at vi er blevet home port og, hvad det vil bringe. Mit håb er jo også, at Kalundborg får noget ud af det,” slutter havnedirektøren.

Del