Fik efterbetalt 135.000 kr.

3F Kalundborg har hjulpet tre medlemmer, under Privat Service, Hotel og Restauration, med at få efterbetalt 135.000 kr.

Fik efterbetalt 135.000 kr.
Her er det Betina Lundsgaard-Nielsen, faglig sekretær for området Privat Service, Hotel og Restauration hos 3F i Kalundborg, der var på gaden i november med budskabet 'Ung og Underbetalt'. Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Det betaler sig at være medlem af 3F. Således skrev 3F på deres Facebookside for nogle dage siden. De har nemlig hjulpet tre medlemmer af 3F Kalundborg, under Privat Service, Hotel og Restauration, med at få efterbetalt 135.000 kr.

3F har tidligere meldt ud, at de skærper kampen for unges arbejdsvilkår i hotel- og restaurationsbranchen. I Kalundborg har 3F bl.a. været på gaden i november sidste år for at møde de unge og informere om love og regler på området med kampagnen Ung og Underbetalt.

En timeløn på 110 til 120 kroner i timen, ingen løn under sygdom, ingen tillæg og ingen vagtplan er blot nogle af de forhold, der tilbydes de omkring 200.000 unge i hotel- og restaurationsbranchen,” det skriver fagforbundet 3F Kalundborg på deres Facebookside.

Store problemer på området – også i Kalundborg

”Der er et stort problem på området også her i Kalundborg. De unge mennesker får mange gange løn og feriepenge og ikke mere, men i mange tilfælde også nogle urimelige arbejdsvilkår, og de ved ikke hvad deres rettigheder er.  Er man ikke medlem af en fagforening, skal man alligevel huske at tjekke sin lønseddel. Vi har lige nu fokus på især de unge mennesker, og at de skal sige til, hvis tingene ikke er i orden på deres arbejdsplads. Tingene er nemlig desværre ikke altid i orden, og det kan man altså gøre noget ved, og det er vigtigt, at man gør noget ved det, hvis man ikke bliver behandler ordentligt, hvad enten man er i fagforening eller ej,” fortæller Betina Lundsgaard-Nielsen, der er faglig sekretær for området Privat Service, Hotel og Restauration hos 3F i Kalundborg, og fortsætter: ”Jeg kunne godt savne et praktisk fag i folkeskolen, hvor de unge lærte at læse lønsedler, lave et budget osv. Så ville de være lidt bedre klædt på til arbejdsmarkedet. Vores fokus er i hvert fald på de unge, og jeg er ikke bleg for at svare på spørgsmål, hvis et ungt menneske kommer til mig, og ikke er medlem.”

3F mener, at restauranter og hoteller skal tilbyde væsentligt bedre løn- og arbejdsvilkår til de unge, hvis de vil have arbejdskraft i de kommende år. Det skønnes, at 200.000 unge i Danmark arbejder i hotel- og restaurationsbranchen. Langt de fleste er ansat på løn- og ansættelsesvilkår, der ligger væsentligt under de normale overenskomstmæssige vilkår på arbejdsmarkedet.

”Det kan undre mig, at en branche, der i den grad skriger på arbejdskraft, behandler de unge så dårligt, som vi ser det i dag. Det handler helt grundlæggende om retfærdighed og ligestilling. De unge yder en meget værdifuld indsats i restaurationsbranchen, og deres arbejde skal selvfølgelig honoreres på samme niveau som det øvrige normale arbejdsmarked,” siger John Frederiksen, der er formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration.

Del