Festlig fejring af Dagplejens Dag

I år er det 70 år siden, at dagplejen selv tog sine første, spæde skridt. 

Festlig fejring af Dagplejens Dag
I dag onsdag blev Dagplejens Dag fejret i bl.a. Svebølle. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Hvert år afholder den kommunale dagpleje landet over Dagplejernes Dag og selvfølgelig også i Kalundborg Kommune. Vi mødte en gruppe søde børn og deres dagplejere i Svebøllehallen. I år er Dagplejens dag ekstra særlig. Det er nemlig 70 år siden, at dagplejen selv tog sine første, spæde skridt. 

Den lille sal bag scenen i Svebøllehallen var pyntet op til fest med balloner og flag da 8 dagplejere og 32 børn fra Dagpleje midt i Kalundborg Kommune, der dækker Svebølle, Snertinge og Rørby, afholdte dagplejens dag, onsdag.

Dagen startede med fællessang hvor hvert eneste barn blev nævnt, inden børn og dagplejere fordelte sig på tre legeområder i hallen. Her kunne det enkelte barn så selv vælge, hvad de ville være med til.

”Vi har fælles legestue en gang om ugen, både for at dagplejerne kan udveksle erfaringer, men også for at børnene kan blive trygge ved de andre dagplejere hvor de indimellem skal i gæstedagpleje, og så for at gøre børnene klar til at være i et større fællesskab,” fortæller Elsa Magnussen, dagplejepædagog i Kalundborg Kommune.

Da Elsa Magnussen startede i jobbet tilbage i 2008 var der 130 dagplejere, nu er tallet faldet til omkring 65, derfor opfordrer hun til, at interesserede i jobbet som dagplejer vil henvende sig.

I år er Dagplejens dag ekstra særlig. Det er nemlig 70 år siden, at dagplejen selv tog sine første, spæde skridt. Det skete, da Mødrehjælpen i København begyndte at organisere privat pasning. Dagplejen var en nødløsning til familier i en svær situation; familier, hvor både mor og far arbejdede, eller som ikke kunne få en plads i en ”rigtig” daginstitution. Først i 1976 blev dagplejen anerkendt som et varigt tilbud.

Det kræver høj faglighed, lysten til at give noget af sig selv - og et hjerte, der banker for børns udvikling og trivsel, hvis man skal være dagplejer.

Del