Et lille lys i mørket

Det er primært kvinder og børn, der bor i bygningerne på Synscenter Refsnæs i Kalundborg.

Et lille lys i mørket Red Barnet Kalundborg var tirsdag formiddag forbi med en masse legetøj til en gruppe børn, der blev meget glade. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Tirsdag formiddag var Red Barnet Kalundborg forbi Synscenter Refsnæs, hvor de uddelte legetøj til alle de ukrainske børn, der lige nu bor i en del af regionens bygning ved synscentret i Kalundborg.

Den store bygninger, som er en del af Synscenter Refsnæs i Kalundborg har ellers længe stået tomme, men er nu beboet af omkring 60 ukrainere, der er flygtet til Danmark grundet krigen i Ukraine. Det er primært kvinder og børn, der bor i regionens bygninger, der hører under Synscenter Refsnæs. De er løbende ankommet til Kalundborg siden april, og tirsdag formiddag var formand for Red Barnet Kalundborg, Minna Skytte og næstformand Sara Krog, forbi med en masse legetøj til en gruppe børn, der blev meget glade.

”Vi ved ikke jo ikke, hvor længe de er, men de skal bare have det godt, mens de er her, og med legetøjet forsøger vi at give børnene nogle hyggelige ting at lave, når de ikke er i skole osv.,” fortæller Minna Skytte.

Mustafa Badr og Ditte Engel Olsen fra Jobcenter Kalundborg var ligeledes forbi, idet de står for det praktiske omkring de ukrainske flygtninge på Synscenter Refsnæs. De fortalte om, hvordan de har skaffet forskellige ting til både børn og voksne, men at de stadig mangler nogle ting.

”Vi har købt en del ved Spildopmagerne, og vi har fået nogle ting. Men vi mangler stadig fx tæpper til gulvene, små lamper, billeder til væggene, cykler og cykelhjelme, så hvis nogen ligger inde med den slags, og ikke skal bruge det, vil de være meget taknemmelige herude for at overtage det,” fortæller Mustafa Badr.

Har man nogle af ovenstående ting, som man gerne vil donere til de ukrainske flygtninge på Synscenter Refsnæs, kan man skrive en mail til Ditte Engel Olsen på: dtki@kalundborg.dk

Hjælper hinanden

Maryna er 29 år, uddannet psykolog og fra Kiev. Hun ankom til Kalundborg, sammen med sine to sønner på otte og elleve år, som en af de første tilbage i marts. Hendes mand er stadig tilbage i Ukraine. Til at begynde med boede hun hos venners venner, men bor nu på Synscenter Refsnæs sammen med de andre flygtninge fra Ukraine. Hun taler engelsk og har tilbudt sin hjælp, da de fleste ukrainske flygtninge ikke taler engelsk på centret. Hendes to sønner går begge i skole, og hun selv på sprogskole sammen med de andre voksne ukrainere. Maria går dog ikke på sprogskole endnu, da hun har en handicappet ti-årig søn. Han mangler en kørestol, og det har været svært at skaffe en sådan. Derfor må Maria lige nu blive hjemme for at hjælpe sin søn rundt i stedet.

 ”De fleste voksne går på sprogskole og børnene i skole. De kommer fra forskellige steder i Ukraine, og kender således ikke hinanden i forvejen. Men det går fint med at deles om tingene og opgaverne i det midlertidige fælles hjem, og vi har ikke nogen problemer herude. De er gode til at hjælpes ad,” fortæller Mustafa Badr.

Kalundborg Kommune har indtil videre modtaget 140 flygtninge fra Ukraine, hvor ca. 60 bor på synscentret. De resterende bor i lejligheder samt hos venner eller bekendte rundt omkring i kommunen. Der er stadig plads til flere flygtninge på Refsnæs Synscenter, og der kommer da også nogle flere i dag og på torsdag.

Del