’Et Langt og sejt forløb’

Formand for KL og borgmester i Kalundborg Kommune Martin Damm (V) kalder ’det et meget langt og sejt forhandlingsforløb’, som nu er afsluttet.

’Et Langt og sejt forløb’ Foto: Kommunernes Landsforening

Af Jens Nielsen

Regeringen og Kommunernes Landsforening har onsdag indgået en aftale om rammerne for kommunernes økonomi for 2023 efter et langt og sejt forhandlingsforløb. Og det bliver på flere punkter en spareøvelse for kommunerne.

Inflationen i Danmark er på sit højeste niveau i 35 år, og det kommer landets kommuner til at kunne mærke i fremtiden.

Der skal spares på nybyggeri og brugen af eksterne konsulenter ude i kommunerne.

Det er resultatet af den rammeaftale om kommunernes økonomi for næste år, som regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) er blevet enige om.

Formand for KL og borgmester i Kalundborg Kommune Martin Damm (V) kalder ’det et meget langt og sejt forhandlingsforløb’, som nu er afsluttet.

”Vi kunne godt have ønsket os, at omstændighederne var nogle andre, fordi vi har nogle udgifter, som trænger sig på i kommunerne.  Vi får dækket nogle af dem, og så skal vi ellers på den i landets kommunalbestyrelser med nogle svære prioriteringer,” siger han.

Aftalen indeholder et løft af servicerammen på 1,3 mia. kr. Derudover får kommunerne 18,5 mia. kr. til at bygge og renovere for.

Særligt på anlægsområdet kommer kommunerne til at opleve en hård opbremsning.

”Dels er priserne steget, dels bliver det beløb, vi har til rådighed, mindre. Derfor bliver der færre midler, og lokalt er man nødt til at se sine projekter igennem og vurdere, hvad der er mest nødvendigt at gennemføre, og hvad der kan vente. Derfor vil man også komme til at se planlagte byggerier af daginstitutioner og renoveringer af skoler og veje mv., som ikke kan gennemføres. Det er en bevægelse, der allerede er i gang,” siger Martin Damm.

Del