Et fællesskab med rib, retmasker og råhygge

Selvom initiativtagerne er erfarne ”strikkere”, så er StrikkeMani4400 for alle – både nybegyndere og dem som har strikket det meste af deres liv.

Et fællesskab med rib, retmasker og råhygge
38 strikkeglade deltagere var denne mandag aften mødt op i Café Costa Kalundborg, for at hygge sig med nye bekendtskaber, pies, strik og god kaffe. Foto: Merete Jensen

Af Merete Jensen, merete@tv-kalundborg.dk

Et helt nyt fællesskab har set dagens lys på havnen i Kalundborg, hvor StrikkeMani4400 melder om udsolgte arrangementer og forventningsfulde strikkere på venteliste.

Vinden står ind fra sydvest og sender kaskader af regn ind mod ruden. Ude fra fjorden ser man lodsbåden nærme sig med oplyste projektører. På Vestre Havneplads er der lys, læ og varme hos Café Costa Kalundborg, hvor et populært fællesskab har etableret sig. For det handler om fællesskab, nye bekendtskaber – og strik!

Ret, vrang, italiensk aflukning, rib og glatstrik. Betegnelserne flyver gennem luften, mens lyden af de knitrende strikkepinde hurtigt overdøves af hyggesnak og latter. 38 kvinder i alle aldre er denne mandag aften samlet i strikkefællesskabet ”StrikkeMani4400”, og der kan absolut ikke klemmes flere deltagere ind. Faktisk er der venteliste på aftenens arrangement, og strikkecaféens umiddelbare succes er også kommet bag på initiativtagerne, Ditte Navntoft og Marie Theunessen.

Godt for både hoved og sjæl

- Nu er det anden gang, at vi holder dette strikkeevent, og det var faktisk udsolgt på kun fem dage. Men jeg tror, at vi har ramt noget, der har manglet i byen - et uforpligtende fællesskab sammen med andre, der har samme passion. Og så ér strik jo noget, der er vældig meget oppe i tiden, fortæller 42-årige Marie Theunessen, som selv har strikket de seneste seks år. Hun er cykelhandler og har Cykelsmeden i Skibbrogade sammen med sin mand, Chris.

- Strik kan bare ét eller andet! Dels beskæftiger det både hoved og hænder, dels kan man lave rigtig mange fede ting. Faktisk købte jeg ikke en eneste julegave sidste år, jeg strikkede dem alle sammen. Hvem ved, om der er strik fra mig igen i år, lyder det hemmelighedsfuldt fra Ditte Navntoft, 30. Hun strikkede sit første projekt for ni år siden, men havde en lang pause fra håndarbejdet, og gik først i gang igen for omkring tre år siden, da hun blev sygemeldt på grund af stress. Hun er dog kommet tilbage på arbejdsmarkedet i et nyt fag som mentor på Processkolen.

- Men er du vimmer, hvor hører jeg mange lydbøger. Jeg får nok lyttet til mellem 25 og 35 om året. Det er mega hyggeligt, siger Ditte Navntoft grinende.

Strik samler folk

Selvom initiativtagerne er erfarne ”strikkere”, så er StrikkeMani4400 for alle – både nybegyndere og dem som har strikket det meste af deres liv. Det ses tydeligt på de projekter, der denne aften er repræsenteret i caféen på havnen. Én af de fremmødte er Pia Franzmann, der flyttede fra hektiske København til rolige Røsnæs for et år siden. Hun arbejder til daglig som logistikmanager hos en garngrossist, og så underviser hun i strik og strikketeori via AOF Holbæk. Til januar starter hun kursus i Kalundborg.

- Strik er et community – et forum, hvor det samler folk uanset alder, køn, social baggrund, uddannelse eller nationalitet. Det kan virkelig noget, når man er sammen om en passion. Man skal bare fatte pindene og komme i gang, siger hun smilende, inden hun vender sig over mod Frida Heuser, der ligesom Pia Franzmann er tilflytter.

- Jeg er lige flyttet til Kalundborg fra Frederiksberg, og jeg har altid ønsket mig at kunne strikke. Men jeg har lige brug for lidt hjælp til at komme i gang, og så er det jo et perfekt sted at få et netværk, forklarer hun, inden hun med Pia Franzmanns hjælp går i gang med at slå masker op.

Et koncept med nærvær

Snakken går lystigt i den hyggelige café, mens der diskuteres opskrifter, garn og strikkefasthed. Det eneste tidspunkt snakken forstummer for en stund, er, da maden bliver serveret, og caféens indehaver, Shaun Gamble, fortæller om stedet og hans passion for kaffe.

På et bord er der lagt poser af "restgarn", som blot venter på en køber. Det er garn som er blevet ”til overs”, og som andre måske ønsker at købe eller bytte. På en smykkeholder hænger skønne hjemmelavede maskemarkører i glas, der ligesom de farvestrålende garnskåle er til salg. Når det handler om strik, så er det også fedt med lidt "lir" som kan pimpe strikkeoplevelsen.

En sponsorgave fra Centrum Garn bringer glæde – og der udloddes én ”friplads” til et kommende arrangement med StrikkeMani4400. Begge gaver bringer stor glæde hos de heldige vindere af aftenens lodtrækning.

- Vi ér blevet spurgt, om ikke vi vil flytte lokation, så der er plads til endnu flere deltagere, men helt ærligt – hernede er der atmosfære, lækker kaffe, fin beliggenhed og gode parkeringsmuligheder. Vi vil stadig gerne bevare det hyggelige og intime ved ikke at være så mange ad gangen, og så kan vi bare opfordre til, at man er hurtig til at tilmelde sig, når man ser opslaget på Facebook, siger Marie Theunessen.

Del