En magisk fusion af litteratur, kultur og natur
Tre særlige begivenheder, der henvender sig til forskellige aldersgrupper, sætter fokus på naturen og fortællingerne i Åmosen.
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Bibliotekerne i Kalundborg, Holbæk og Sorø Kommune har indledt et samarbejde med Naturpark Åmosen. Målet er at udvikle en serie unikke arrangementer, der på en ny og kreativ måde samler litteratur, kultur og natur.
Tre særlige begivenheder, der henvender sig til forskellige aldersgrupper, sætter fokus på naturen og fortællingerne i Åmosen, med et gennemgående litterært perspektiv. Det skriver Kalundborg Biblioteker i en pressemeddelelse.
”Det er naturligt at have et tværkommunalt samarbejde mellem Sorø Bibliotek & Bykontor, Holbæk Bibliotekerne og Kalundborg Biblioteker, hvor Naturpark Åmosen står som centrum for fælles litteraturoplevelser,” siger Stine Veisegaard, biblioteksleder ved Kalundborg Biblioteker, og fortsætter: ”Vi har mange spændende begivenheder i støbeskeen, så hold øje med arrangementer og aktiviteter med Litteratur i Åmosens logo.”
En rejse i Vølvens Spådom og mosens landskab
Den 28. september fra kl. 15 til 18 inviteres til forfattermøde og vandring for voksne. Forfatter Andrea Hejlskov gæster Jagthytten i Åmosen i Sorø Kommune, hvor hun holder oplæg om sin gendigtning af det kendte langdigt fra nordisk mytologi: “Völuspá - Vølvens Spådom”. Fortællingen om ragnarok og genkomst bringes i spil med forandringer i Åmosens natur, når Naturpark Åmosens natur- og kulturformidler bagefter guider en gåtur til den tidligere højmose og Maglebjergs udsigt over istidslandskabet. Endelig deles indtryk og tanker ved en afrundingsseance i hytten faciliteret af bibliotekets formidler med samtaler, litteratur og en bid mad. Jagthytten finder man på Maglesvinget 6 nord for Assentorp ved Stenlille. Det anbefales at have fornuftigt fodtøj og beklædning på.
”Mødet med litteraturen kan forstærke menneskets forståelse af ikke blot at være i naturen, men at være en del af naturen. At læse og høre om naturen eller vikingetidens samfund i de omgivelser, hvor disse begivenheder faktisk fandt sted, skaber nye muligheder for at forstå verden på en ny og sanselig måde” siger kulturformidler Maria McAllister, der sidder i arbejdsgruppen ”Litteratur i Åmosen”.
En dag med tegneworkshop og vikinger
Den 5. oktober fra kl. 10 til 13.30 kan børn og familier glæde sig til en kreativ dag på Fugledegaard i Kalundborg Kommune. Her vil den kendte tegner Peter Madsen sætte fokus på tegneserien Valhalla og tegnefilmen af samme navn. Med en tegneworkshop, specielt designet til dagen, inspirerer Peter Madsen børnene til selv at tegne og skabe egne illustrationer. Det hele efterfølges af runeristning, som de tilmeldte børn selv kan prøve kræfter med. Der vil også være mulighed for at besøge udstillingen på Fugledegaard og gå på opdagelse i den omkringliggende naturpark. Fugledegaard finder man vest for Tissø, som er en af Danmarks største søer. Søen er kendt for sit rige dyreliv og historiske betydning, da området omkring Tissø har været beboet og anvendt siden oldtiden. Tissø er især berømt for sine arkæologiske fund fra vikingetiden, hvilket gør området til et vigtigt sted for kultur- og naturhistorie.
En eftermiddag i vikingernes tegn
Den 22. oktober fra kl. 14 til 17 afsluttes der med et arrangement for unge ved Skarresø i Holbæk Kommune. Her er der slået et stort telt op, så man i alt slags vejr kan komme lidt tættere på vores fælles kulturhistorie, som har fundet sted lige i vores egen baghave.
”Vi skal sammen hylde og ofre til guderne, partere dyr, kokkerere mad over bål med viking Gwen Jensen, høre historier fra vikingetiden og naturligvis må vi også gennem en kappestrid som Vikingeskibsmuseet sørger for. Afslutningsvis spiser vi i bedste vikingestil vores tilberedte mad ved langborde. Her vil børne- og ungdomsforfatter Josefine Ottesen fortælle om de af sine bøger, hvis handling er inspireret af vikingetiden,” lyder det i pressemeddelelsen.
Skarresø der ligger ved Jyderup, er omgivet at landskab rig på kulturhistorie, der spænder fra oldtiden til moderne tid. Flere arkæologiske fund, herunder gravpladser og bosættelser, vidner om områdets vigtighed igennem tiden.
Alle arrangementerne kræver tilmelding. Denne kan foretages via bibliotekernes hjemmesider eller via Naturpark Åmosens hjemmeside. Det anbefales at være hurtig ude, da der er begrænsede pladser.
Formålet er at berige lokalsamfundet
Naturpark Åmosen gemmer på en enestående natur og kulturhistorie, der er verdenskendt blandt arkæologer og eksperter, men som forbliver næsten ukendt for offentligheden. Området strækker sig over 8.500 hektar fra Storebælt og 45 km ind i Vestsjælland og byder på imponerende landskaber, unikke naturoplevelser, rige arkæologiske fund og en dramatisk kulturhistorie med 6000 års åndelig aktivitet.
Man vil gerne have borgere i alle aldre til at genopdage området. Derfor har en gruppe litteraturformidlere og bibliotekarer på tværs af kommunegrænser allieret sig med Naturpark Åmosen. Gruppens har givet sig selv arbejdstitlen er ”Litteratur i Åmosen”. Målet er at udforske og udnytte de nye formidlingsrum, som opstår, når litteratur og natur samtænkes.