En duft af træ, tjære og tovværk

Af Jens Nielsen

Den gaffelriggede galease Seute Deern lagde søndag aften til ved Kalundborg Havnepark, hvor medlemmer fra Vesthavnens Baadelaug tog imod.

Det flotte gamle sejlskib fra 1339 Seute Deern anløb havneparken søndag aften kl. 20.30 efter en tur fra Nyborg.

Seute Deern hører hjemme i Tyskland, og er et ud af en flåde på flere ældre brugsfartøjer fra samme koncern, som i dag anvender skibene til blandt andet skolesejlads.

Den gamle dame er 40 meter lang og 7 meter bred og er bygget i Svendborg i 1939. Har senere været ejet af J. Lauritzen som omdøbte skibet til Noona Dan og sejlede rundt i verden i 1961/1962 på det danske forskningskrydstogt kendt som Noona Dan -ekspeditionen til det vestlige Stillehav.

Efter ekspeditionen blev skibet solgt til Tyskland som et træningsskib, først ejet og drevet af Deutsche Schulschiff-Verein og 1973 af den tyske Clipper forening. 

Tilfredshed med Kalundborg

”Skipperen på Seute Deern ringede til os fire gange før de anløb for at sikre sig, at alt klappede. De fik hjælp fra kajen af nogle af vores medlemmer - det medførte så stor tilfredshed, at skipperen vil anbefale den tyske koncern som ejer skibet, at de lader flere skibe lægge vejen forbi Kalundborg fremover,” fortæller Thomas Smilov fra Vesthavnens Baadlaug, som havde havnevagten søndag.

Seute Deern forlod Kalundborg mandag eftermiddag kl. 14.30 og satte kursen mod Juelminde.

Del