Drone over Kalundborg by

I løbet af den næste måneds tid flyves der igen med en drone henover Kalundborg by, for at lede efter utætheder i fjernvarmenettet.

Drone over Kalundborg by
En drone hjælper med at finde utætheder i fjernvarmenettet i Kalundborg by. Foto: Colourbox.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Da Kalundborg Forsyning ikke blev helt færdige med at lede efter utætheder ved hjælp af en drone i december, fortsætter de arbejdet i januar.

En drone hjælper med at finde utætheder i fjernvarmenettet i Kalundborg by. I løbet af den næste måneds tid flyves der igen med en drone henover Kalundborg by, for at lede efter utætheder i fjernvarmenettet.

Kalundborg Forsyning har mange kilometer fjernvarmerør at holde øje med, så hvis der går hul på et rør, kan det tage lang tid at lokalisere stedet præcist, og forsyningen risikerer nogle gange at skulle grave op i et større område end nødvendigt. Det er både tidskrævende og dyrt.

Termisk sensor måler varmeudstråling

Fra luften kan dronens termiske sensor måle varmeudstråling og skabe et billede af det. Det er ikke almindelige billeder der tages, men derimod en grafisk mosaik, hvor man kan identificere unormalt høje temperaturer og dermed sandsynligheden for et varme- og vandtab.

Ved at termografere fra en drone er det altså forsyningens klare håb, at de hurtigt kan få et mere præcist overblik over, hvor der eventuelt er utætheder og derved hurtigt at kunne gøre noget ved det til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne.

En række forhold skal være i orden

Der er en række forhold, der skal være i orden for, at det overhovedet er muligt at termografere med droner. For at få de bedste resultater og de rigtige temperaturer sendes dronen i luften, når det er koldt. Der må ikke være regn eller våd asfalt, for så kan man ikke måle de rette temperaturer. Der må også kun være middelvind under 8 meter i sekundet, ellers kan man ikke flyve stabilt.

Fakta om dronen

  • Dronen flyver i 80-120 meters højde, og man vil muligvis kunne høre en svag brummen fra den.
  • Dronen tager ikke almindelige billeder. Den måler kun elektromagnetiske stråling i bølgelængderne
  • 7,5 – 14 µm med en termisk sensor. Intensiteten omregnes til en faktisk temperatur. Temperaturen tildeles en farve og deraf opstår termografibillederne.
  • Termograferingen udføres af firmaet Drone Systems, og de har de nødvendige tilladelser til at flyve i området.

Del