Donation fra A.P. Møller Fonden gør demenshave mulig

I demenshaven får beboerne et udeområde, som stimulerer sanserne og inviterer til aktivitet og socialt samvær.

Donation fra A.P. Møller Fonden gør demenshave mulig

Af Jens Nielsen

A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formål støtter op om etablering af en demenshave på Rørmosecentret i Gørlev. Nu er hele financieringen på plads og arbejdet kan gå i gang.

En stor bevilling på 3,4 millioner kroner gør det nu muligt at realisere drømmen om en demenshave på Rørmosecentret i Gørlev.

I demenshaven får beboerne et udeområde, som stimulerer sanserne og inviterer til aktivitet og socialt samvær.

”Vi er taknemmelige for den store bevilling fra A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formål, der sammen med en bevilling på 3 millioner kroner fra Kalundborg Kommune vil være med til at skabe en bedre hverdag for en lang række beboere på Rørmosecentret,” siger Dan Hansen, der er formand for støtteforeningen Demensbyen Rørmosens Venner.

Foreningens bestyrelse har de seneste to år været optaget af at få etableret en demenshave, og har i den forbindelse været på inspirationsture landet over, for at blive klogere på, hvordan en demensvenlig have fungerer bedst.

Formålet med demenshaven er at skabe frihed for beboerne i omgivelser, hvor værdighed og fleksibilitet går hånd i hånd. Når beboerne selv kan begive sig ud i haven giver det dem selvbestemmelse og en følelse af tryghed gennem genkendelighed. Det betyder, at der indenfor matriklen skabes en hverdag, der lever op til og understøtter beboernes behov og kompetenceniveau – herunder såvel oplevelses- som sanseindtryk.

I Rørmosecentrets demenshave kommer der nogle såkaldte oplevelsespunkter, der kan vække minder og glæde, og hvor beboerne både kan hygge sig sammen og med deres pårørende. Oplevelserne tæller blandt andet et busstoppested, et værksted, et lille sommerhus med inventar og en kolonihave. Steder der kan vække minder og skabe oplevelser og dialog. Selve haven bliver omkranset af levende hegn, så beboerne vil kunne bevæge sig frit og trygt rundt på hele arealet.

”Jeg vil også rette en stor tak til landskabsarkitekt Birgitte Kofoed Møller fra Kalundborg Kommune, der er gået ind i arbejdet med at skitsere haven med mere end krum hals. Hendes visioner og sikre opfattelse af, hvordan man kan skabe trygge rammer gennem en veldesignet have har været meget værdifuldt i udmøntningen af Demenshaven,” understreger Dan Hansen.

Demensbyen bliver den femte af sin art i Danmark, og den første på Sjælland. De øvrige fire ligger i Hjørring, Randers, Esbjerg og Svendborg.

Del