Direktør for Landbrug & Fødevarer blev klogere på den gode pølse
Administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer Merethe Juhl blev meget klogere på lokalt produceret pølser da hun besøgte Hvidebæk slagteri & pølsefabrik.

Af Jens Nielsen
Merethe Juhl, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, besøgte onsdag Hvidebæk slagteri & pølsefabrik hvor hun fik en rundvisning på fabrikken og blev meget klogere på de gode lokale pølser som udelukkende er fremstillet af 100% dansk kød.
Merethe Juhl, der er tidligere ambassadør for Danmark i forskellige lande og nu administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, og i øvrigt har købt Flinterupgård mellem Jerslev og Store Fuglede, havde onsdag sagt ja til at besøge Hvidebæk slagteri & pølsefabrik hvor Henrik Mortensen, certificerings- og kvalitetschef, stod klar til at vise rundt på både slagteri og pølsefabrik.
”På sin ”Linked in profil” skriver Merethe ’Stolt direktør for det danske fødevareerhverv. Vi laver fødevarer i verdensklasse og går forrest i den grønne omstilling’, på Hvidebæk slagteri & pølsefabrik er vi også stolte og vil gerne vise vore kvalitetsvarer og fortælle, hvad vi gør i den grønne omstilling, og så har hun jo købt Flinterupgård lige i nærheden, så var det meget passende, at hun så hvordan man laver pølser af 100% dansk kød,” fortæller Henrik Mortensen
Hvidebæk slagteri & pølsefabrik slagter hvert år 100.000 grise, eller en for hvert minut hvor produktionen kører og omsætter for 150 mio. kr. om året.
75 medarbejdere omdanner de mange grise, som kun er fra danske landmænd, til bl.a. flæskestege og så selvfølgelig til pølser i mange forskellige varianter, både i eget navn men også for en del supermarkedskæder, bl.a. Rema 1000.
Det bliver til hele 1400 tons pølser om året, svarende til omkring 30 millioner pølser fordelt på 60 forskellige varenumre.
Merethe Juhl startede rundvisningen i pølsefabrikken hvor hun bl.a. så hvordan de færdige pølser bliver pakket til forbrugerne, og Henrik Mortensen fortalte om hvad der er en god pølse.
”Mange der laver pølser, tilsætter tørret svineprotein til pølserne for på den måde at hæve kødprocenten teknisk, jeg kalder det steroider, så når kunder står nede i et supermarked og ser en pølse med 86% kød, så er det fup og svindel, det kan ikke lade sig gøre at lave en pølse med så meget kød, en pølse skal typisk have 20 til 22% fedt ellers er den ikke værd at spise, så forbrugerne skal ikke lade sig snyde,” fortalte han direktøren for Landbrug & Fødevarer.
Merethe Juhl blev også informeret om hvordan pølserne koges og ryges over bøgeflis og hun fik en smagsprøve på de lokale pølser da de lige kom ud af ovnen.
Historien om de røde pølser
Direktør for Landbrug & Fødevarer fik også historien om hvordan de røde pølser bliver røde.
”Det er et naturligt farvestof som stammer fra en kæmpe bladlus i Sydamerika hvor man knuser rygskjoldet, så et rent naturprodukt som i øvrigt også bruges til at farve både Campari og Aperol,” fortæller Henrik Mortensen.
Merethe Juhl sluttede rundvisningen på selve slagteriet hvor grisen kommer levende ind og kommer ud som flæskesteg i den anden ende, meget klogere på både grise, flæskesteg og pølser.