DI-analyse: ’Det er skræmmende’

Borgmester Martin Damm mener ikke, at analysen er retvisende og påpeger også, at det kun er 47 mindre virksomheder, der har deltaget (47 virksomheder med tilsammen 6.000 medarbejdere).

DI-analyse: ’Det er skræmmende’
Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Flere erhvervsfolk fra Kalundborg Kommune er på ingen måde imponeret over resultatet af den netop offentliggjorte analyse fra Dansk Industri (DI), hvor Kalundborg Kommune daler fra en plads som nummer 55 sidste år til en plads som nummer 79 i år. Det er skræmmende, lyder det.

Tilbage i 2012 var Kalundborg Kommune placeret som nr. 5 i DI’s analyse af den lokale erhvervsvenlighed i landets kommuner. Siden er det gået ned ad bakke, og i 2024 er Kalundborg Kommune placeret som nr. 79 ud af de 91 kommuner, der er med i undersøgelsen.

Borgmester Martin Damm mener ikke, at analysen er retvisende og påpeger også, at det kun er 47 mindre virksomheder, der har deltaget (47 virksomheder med tilsammen 6.000 medarbejdere). Det får nu flere lokale erhvervsfolk til at udtale sig.

’Giv os vores kommune tilbage’

”Jeg synes, det er helt skævt. Hvis man nu ser på Kalundborg Kommune som en virksomhed, og kommunalbestyrelsen som en bestyrelse og borgmesteren som bestyrelsesformand, så kan man desværre kun udskifte dem hver fjerde år, men så er det vel vores bestyrelsesformand, der skal varetage vores interesser. Føler vi aktionærer i virksomheden så, at vi får nok for pengene. Det er vel bestyrelsesformandens opgave at drifte virksomheden, så aktionærerne er godt tilfredse, og det tror jeg faktisk ikke, at de er lige nu. Hvis bestyrelsesformanden ikke selv kan se det, så håber man, at nogen i bestyrelsen kan se det, siger Tom Johansen, indehaver VVS-installatør og energirådgiver Urhøj, og han fortsætter: "Vi er efter min mening nået dertil, hvor jeg næsten er ligeglad med, hvem der er bestyrelsesformand, men vi har behov for, at der kommer en bestyrelsesformand der vil os, og det føler vi ikke, der er lige nu, når han kan udtale til et lokalt nyhedsmedie, at det blot er nogle små virksomheder, som har svaret på undersøgelsen. Det er skræmmende, det er nærmest himmelråbende. Måske bestyrelsesformanden har for lidt tid til at passe sit arbejde, og måske skulle stoppe i andre bestyrelser, fx Kommunernes Landsforening."

Tom Johansen stiller endvidere spørgsmålet, om virksomhederne i Kalundborg Kommune tror på, at skolesystemet i kommunen kan levere de unge mennesker, som de erhvervsdrivende skal tage i lære. 

"Og tror virksomhederne på, at vi kan få de byggetilladelser og samarbejde med kommunen, så vi kan vækste, og når vi er færdige med at drive virksomhed i Kalundborg Kommune, har vi så lyst til at være pensionister her, og tror vi på, at kommunen kan løfte de sociale problemer, der er med udsatte borgere. Spørgsmål som de fleste borgere og især små virksomheder vil svare nej til, det er skræmmende. Vi har afholdt dialogmøder med kommunen og kommunens ledelse, men det virker som om, at administrationen har overtaget bestyrelsesposterne, så vi har et udtryk, ’Giv os vores kommune tilbage’. Lige nu starter der en række af mindre netværk op blandt små og mellemstore virksomheder netop fordi, det ikke går godt. Der er mange problemer, der ikke bliver taget seriøst og løst. Jeg vil opfordre til, at der laves en åben undersøgelse, som sendes ud til alle kommunens 1000 virksomheder, hvis man ikke tror på, at der er et problem, og vi er flere som gerne vil hjælpe med at udforme spørgsmålene.”

Larmende tavshed

Per Junge, indehaver af Electricom, mener, at der især mangler dialog mellem Kalundborg Kommune og de mindre virksomheder mener ikke, at man kan læne sig tilbage.

”Med hensyn til dialog så er der jo larmende tavshed. Jeg mangler information fra kommunen om, hvad der sker erhvervsmæssigt, alt det som ikke handler om vores tunge industri, og jeg hører fra flere, at der ikke er hul igennem til kommunen, og det giver en frustration. Martin Damm siger også til et nyhedsmedie, at det jo kun er små virksomheder som har svaret på undersøgelsen, det er måske lige til den friske side at udtale sig sådan. Vi bliver udfordret voldsomt af lønninger og mangel på arbejdskraft, og det er jo ting, som kommer til udtryk i sådan en DI-undersøgelse for, når virksomhedsejerne er udfordrede, så får man nok sat nogle flere negative krydser," siger han, og fortsætter: "I forhold til uddannelse ligger vi som nr. 47 i undersøgelsen, men jeg synes generelt at uddannelsen halter. Når kommunen snakker uddannelse, nævner de jo alle de nye videregående uddannelser, der er kommet til byen. Det er bare slet ikke det fokus, som virksomhedsejere har. Vi har fokus på, at vi har et godt grundskolesystem, det er ikke nok bare at uddanne fabriksarbejdere, som har Novo som sikkerhedsnet. Man kan ikke bare læne sig tilbage, når placeringen på DI’s undersøgelse har været for nedadgående i mange år, man bliver nødt til at have fokus på det.”

Man er forpligtet til at vende skråen

Michael Skovgaard Rasmussen, Meny købmand og medlem af Kalundborgegnens bestyrelse mener, at man skal anskue analysen mere proaktivt.

”Det er et rigtigt dårligt resultat, kommunen mangler i den grad dialog og kommunikation. Der er jo ingen kommunikation i Kalundborg Kommune. Med sådan et resultat er kommunen forpligtet til at vende skråen og se på vores erhvervsklima og se på, om der er noget, der kan ændres. Man kunne måske skele lidt til de kommuner, som ligger i toppen af analysen - hvad er det, de gør rigtigt, når vi fejler. Og så er det beklageligt, at man ikke anskuer det lidt anderledes end, at det bare er en dårlig analyse. At man ikke kigger på, hvad man kan lære af det, det er beklageligt, at man ikke anskuer det mere proaktivt."

Del