Det job er jo lige mig!

Laura er i den grad faldet for området, at hun overvejer at udskifte adressen på Østerbro med en bolig i Kalundborg.

Det job er jo lige mig! Laura Marie Stuhr Enstrøm er ansat som lokalkoordinator på Kalundborg Museum. Foto: Jens Nielsen

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

I knap tre måneder har Laura Marie Stuhr Enstrøm været ansat på Museum Vestsjælland blandt andet som lokalkoordinator på Kalundborg Museum. I den tid har hun nået at forelske sig i Kalundborg.

Et jobopslag fra Museum Vestsjælland fangede Laura Marie Stuhr Enstrøms interesse:

- Det var lige mig. Det var præcis, hvad jeg godt kunne tænke mig at arbejde med!

Det samme tænkte 71 andre ansøgere. Seks blev indkaldt til samtale, deriblandt Laura. Der var rigtig god kemi mellem arbejdsgiver og ansøger, noget der jo er en stor del af en jobsamtale, og hun kunne se sig selv i rigtig mange af opgaverne.

De består i at være event- og frivilligkoordinator for alle museerne i Museum Vestsjælland samt at være lokalkoordinator for Kalundborg Museum.

Laura er meget begejstret for de frivilliges indsats på museerne:

- Uden de frivillige kunne mange af vore aktiviteter slet ikke finde sted, siger hun. Det bliver blandt meget andet Lauras job at stå for den årlige tur for frivillige. Den går til Frilandsmuseet, der er hendes tidligere arbejdsplads.

Ansøgeren fik jobbet og begyndte for knap tre måneder siden, og det har til fulde levet op til forventningerne.

Den nye koordinator har en bachelor i klassisk arkæologi fra Københavns Universitet og en kandidatgrad i kultur og formidling fra Syddansk Universitet i Odense med speciale i museumsformidling.

Om studievalget fortæller hun, at hun i gymnasiet hjemme i Haslev, hvor hun stammer fra, var den eneste af eleverne i klassen, der interesserede sig for oldtidskundskab. Hun søgte ind på klassisk arkæologi og var i løbet af de fire studieår blandt andet i Grækenland og grave. Det var spændende, men hun vidste også, at branchen er meget snæver, så det er vanskeligt at få job. Efter en pause i studierne på et år, som hun brugte til at arbejde som tjener og tænke over fremtiden, valgte hun så kultur og formidling.

På museum med alle sanser

I forbindelse med studierne var hun med i et projekt på Arbejdermuseet i København, hvor alle de gamle udstillinger var ved at blive taget ned for at give plads for nye. Det var så spændende, at Laura endte med at skrive speciale om det.

Det gælder efter hendes mening om at få flere mennesker til at engagere sig og besøge museerne og stifte bekendtskab med historien. Det er jo ikke altid, publikum synes, en udstilling er lige så spændende som de fagfolk, der byggede den op, synes. Ifølge Laura handler det om at vække alle sanser hos de besøgende, ikke udelukkende synssansen. En udstilling skal også give mulighed for, at man både kan lytte, smage, lugte og føle. Den form for formidling er de enormt gode til på Moesgaard Museum ved Aarhus.

Efter endt uddannelse blev Laura projektansat på Frilandsmuseet, hvor hun arbejdede i halvandet år med event og var med til at planlægge en stor middelalderfestival.

Hun fortæller med begejstring om nogle vellykkede arrangementer, hvor Frilandsmuseet indbød til fællesspisninger på skift i fem af de gamle gårde, og hvor menuen hvert sted bestod af retter fra den egn, hvor gårdene stammer fra, for eksempel fra Rømø. Gæsterne fik selvfølgelig også fortalt historier om de respektive egne.

De arrangementer, hvor sanserne blev vakt, tiltrak mennesker, der normalt ikke går på museum, deriblandt mange yngre gæster. Der var hver gang 75 gæster med til de historiske måltider.

Udstrakt hånd til Kalundborg Biblioteker

Laura vil gerne være med til i sit arbejde for Museum Vestsjælland at skabe event og dermed mere synlighed også for Kalundborg Museum.

Hun vil meget gerne samarbejde med andre kulturinstitutioner, blandt andre Kalundborg Biblioteker, som Laura beundrer for deres gode formidling.

- Jeg er meget inspireret af, hvad de gør som lokalt bibliotek, siger hun.

Det er også hendes drøm at få engageret den unge generation. Her er hun inspireret af en 8. klasse elev fra en af Kalundborgs skoler, som var i erhvervspraktisk hos hende. Han brændte for historie, især om 2. verdenskrig, og det sagde Laura, at der for museumsverdenen er et uudforsket potentiale i den unge generation. Det vil hun meget gerne arbejde med, for eksempel ved at danne en forening for den gruppe af unge, der er historisk interesserede og på dem måde få dem engageret i lokalmuseerne, for museerne har behov for unge kræfter og friske øjne.

Travlhed med middelalderfestival

Lige nu fylder forberedelserne til middelalderfestivalen i Ringsted fra den 26. til den 28. august rigtig meget for Laura. Middelalderfestivalerne skifter mellem Kalundborg og Ringsted og i år er det Ringsteds tur. Temaet er 850 året for kirkefesten i Ringsted, hvor Valdemar den Store kronede sin søn Knud den 6. og helligkårede sin far, Knud Lavard. Det er i virkeligheden 852 år siden, men fejringen for to år siden satte coronaen som for så meget andet en stopper for.

Til gengæld bliver begivenheden fejret med i brag i år, lover Laura. Hun synes, det er meget spændende, at middelalderfestivalen i Ringsted tager udgangspunkt i historien, og udfolder sig lige netop der, i Sct. Bendts Kirke, hvor det hele rent faktisk skete.

Laura skal stå for kommunikation og planlægning af festivalen, og først og fremmest skal hun lære alle samarbejdspartnerne at kende og skabe netværk.

Det har hun ikke svært ved:

- Jeg trives rigtig godt med at snakke med mennesker, møde nye mennesker og være med til at skabe noget helt fra bunden.

Meget glad for det faste job

Laura har stadig svært ved helt at forstå, at hun har været så heldig at få fast job allerede nu. I museumsbranchen arbejder mange fra den ene projektansættelse til den næste, og sådan havde hun også forventet, det ville være for hende i flere år. Sådan kom det ikke til at gå.

Laura kendte kun Kalundborg og det lokale museum fra et enkelt besøg for et par år siden, hvor hun blev tiltrukket af en udstilling om detektorfund, der har hendes store interesse.

Indtil videre pendler hun fra bopælen i København til arbejdsstederne, der kan være et af de 11 museer, som er en del af Museum Vestsjælland. Det er dog ikke sikkert hun bliver ved med at pendle. I den korte tid, hun har haft sin gang i Kalundborg og på Kalundborg Museum, er hun i den grad faldet for området, at hun overvejer at udskifte adressen på Østerbro med en bolig i Kalundborg.

Forelsket i Kalundborg

- Jeg er pjattet med Kalundborg Museum og Kalundborg generelt. Jeg forelsker mig mere og mere i byen. Det er simpelthen et fantastisk sted, synes Laura og nævner byens middelalderhistorie, den smukke kirke og den flotte udsigt fra museet til Højbyen, Vor Frue Kirkes fem tårne og fjorden.

30-årige Laura er fri som fuglen og har hverken kæreste eller børn, der binder hende til København. Derfor placerer hun nok sin næste adresse et sted i 4400-området.

Del