Det eneste der kommer af sig selv, er nedgroede negle og lommeuld

”Mange af os tror, at alt det vi har i dag i velfærdssamfundet det er kommet helt af sig selv, men det eneste der kommer af sig selv, er nedgroede negle og lommeuld, derfor er der stadigvæk masser af kæmpe for,”

Det eneste der kommer af sig selv, er nedgroede negle og lommeuld
De røde faner smældede i vinden og Møllebakken stod flot forårsgrøn, da Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), traditionen tro, havde inviteret til 1. maj arrangement i Gryden på Møllebakken. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

De røde faner smældede i vinden og Møllebakken stod flot forårsgrøn, da Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), traditionen tro, havde inviteret til 1. maj arrangement i Gryden på Møllebakken. FH havde i år besluttet, at der udelukkende kun skulle være faglige taler i Kalundborg, derfor var ingen fra den politiske røde blok på talerstolen.

Vejret var helt perfekt da arbejdernes internationale kampdag, traditionen tro blev fejret i Gryden på Møllebakken i Kalundborg, mandag eftermiddag.

På grund af regeringens afskaffelse af Store Bededag havde flere lokale afdelinger under FH besluttet, at der ikke skulle være socialdemokratiske talere ved deres arrangementer den 1. maj i år. I Gryden i Kalundborg var der heller ikke inviteret nogle socialdemokrater til at holde tale, men årsagen var dog, at man, inden balladen om helligdagen, havde besluttet, at der udelukkende skulle være faglige taler i Kalundborg i 2023, og sådan blev det.

Dorte Lange, der er næstformand i Danmarks Lærerforening, var på talerstolen, ligesom Søren Heisel, forbundssekretær i 3F, Alexander Hansen fra 3F Ungdom samt Nichlas Riise, der er formand for FOA Vestsjælland.

”Mange af os tror, at alt det vi har i dag i velfærdssamfundet det er kommet helt af sig selv, men det eneste der kommer af sig selv, er nedgroede negle og lommeuld, derfor er der stadigvæk masser af kæmpe for,” sagde Søren Heisel, forbundssekretær i 3F, bl.a. i sin tale, og fortsatte, ”Kalundborg er virkelig en af de byer hvor der er knald på, når man kommer ind i byen, er der mange byggekraner, der sker noget og man mangler arbejdskraft. Det er godt gået. Jeg ved 3F i Kalundborg hjælper til med at skaffe den her arbejdskraft, men jeg synes det er lidt mærkeligt, hvis man spørger de 23.000 unge mennesker der står og mangler en praktikplads, og svaret er, at dem kan man ikke finde plads til, men der mangler stadigvæk arbejdskraft.”

Emner som store bededag, pension og udenlandsk arbejdskraft blev også kommenteret i talen.

Selv om der ikke var taletid for den røde politiske blok i år, så var både Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten til stede i Gryden, helt som de plejer. Der var også kaffe, kage, pølser, øl og vand, så på mange måder lignede det en helt traditionel 1. maj i Gryden hvor deltagerne hyggede sig i det dejlige forårsvejr.

Del