Det bliver et stort pulserende erhvervsfyrtårn

"Bevillingen fra Andel er med til at skabe den første byggesten i det som forhåbentligt bliver et stort pulserende erhvervsfyrtårn i Region Sjælland.”

Det bliver et stort pulserende erhvervsfyrtårn
Her i den 3000 kvadratmeter store industribygning flytter FermHub Zealand ind med deres anlæg. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Kalundborg kommune har længe været et af landets førende områder indenfor bioteknologi. Nu etablerer FermHub Zealand sig i Gørlev med et vækstmiljø for opstartsvirksomheder, inden for industriel biofermentering. Andel har givet 10 mio. kr. til projektet.

Virksomheden FermHub Zealand har lejet 3000 kvadratmeter i den gamle sukkerfabrik i Gørlev, endvidere bliver der kontor- og laboratoriefaciliteter i kontorfællesskabet som også tidligere hørte til sukkerfabrikken.

Andel (det tidligere Seas-NVE) støtter den nye projekt med 10 mio. kr. som skal bruges til indkøb af udstyr til produktionsanlægget.

”Det er et utroligt vigtigt bidrag til det arbejde vi nu kan sætte i gang her med at få etableret en facilitet til brug for opskalering for industriel biofermentering, i øvrigt det første anlæg i landet,” fortæller Christopher Kjølby Jensen, som er bestyrelsesformand for FermHub Zealand, og fortsætter, Bevillingen fra Andel er med til at skabe den første byggesten i det som forhåbentligt bliver et stort pulserende erhvervsfyrtårn i Region Sjælland.”

Fermhub Zealand er tænkt som Danmarks første opskalering facilitet til et demonstrationsanlæg indenfor industriel biofermentering, et sted som skal drives af iværksættere for iværksættere, et levende dynamisk miljø hvor man kan komme som opstartsvirksomhed og få prøvet sin ide af i stor skala.

”Når vi snakker fermentering, så mener vi produktion af mikroorganismer, det kan være alger, gærceller, svampe og mælkesyrebakterier i meget stor skala og i store lukkede systemer, lidt det som man kender fra Novo Nordisk, Novozymes og Chr. Hansen,” fortæller Christopher Kjølby Jensen, og fortsætter,Danmark er verdensførende indenfor den teknologi, og her kan vi være med til at fremstille fremtidens fødevare, nye ingredienser som vi kan bruge i stedet for de ikke så bæredygtige alternativer vi bruger rigtigt meget i dag.”

Ideen til Fermhub opstod for omkring tre år siden, hvor Lulu Harms Larsen, som ejer kontorfællesskabet på den gamle sukkerfabrik, mødte Christopher Kjølby Jensen. De stod begge med samme problem med, at få deres ideer opskaleret i stor størrelse, noget som kun foregår i udlandet.

”Vi har hver vores virksomhed som udvikler nye sunde fødevarer med fermentering og så har vi mødt hinanden i forbindelse med et forløb om nye sunde fødevarer, og vi stod med samme problem og så blev vi enige om at starte FermHub Zealand her i Gørlev hvor jeg i forvejen bor og har faciliteter og så er vi tæt på det stærke biotekmiljø som i forvejen findes i Kalundborg,” fortæller Lulu Harms Larsen, som også lægger vægt på, at det ikke er noget der hverken lugter eller støjer eller på nogen måde forurener.

FermHub Zealand regner med at være færdig med at etablere anlægget sidst i 2022, i første halvår 2023 køres der test og i andet halvår bliver der kørt forsøg med eksterne partnere.

Del