Der skal en fælles indsats til

"Vi skal alle, som kalundborgensere, tage ansvar for området."

Der skal en fælles indsats til Billederne er fra sæsonen startede i Kalundborg Havnepark i år, dvs. fra de sidste to måneder. Privatfoto

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

På det seneste har der været en del skriverier omkring Kalundborg Havnepark, hvilket der også var sidste år, da sæsonen begyndte. Det er nemlig på det tidspunkt, at bl.a. en masse unge mennesker igen begynder at benytte havneparken, især om aftenen og natten.

Men mange af de unge mennesker, der benytter Kalundborg Havnepark, kan desværre ikke finde ud af at rydde op efter sig, og nogle begår ligeledes hærværk i havneparken. Generelt er de fleste af dem, der fester i havneparken unge – mellem 14 og 18 år, og stort set hver weekend flyder det med skrald og smadrede flasker i havneparken efter weekendens fester. At skolerne nu holder sommerferie vil måske endda øge festerne, så det også vil ske i hverdagene.

Forældrene bør være en del af løsningen

At man ikke kan passe på den fælles havnepark i Kalundborg ærgrer mange kalundborgensere, og Shaun Gamble, der ejer Café Costa Kalundborg, der ligger i havneparken, er en af dem. Han fortæller, at tingene eskalerer, og at han ville ønske, at forældrene til mange af de unge, ville komme lidt mere ind over, så man i fællesskab kan få løst den dårlige opførsel med skrald alle vegne og ikke mindst hærværk.

”Det er stort set alle weekenden, hvor det er et problem. Jeg er virkelig træt af det. Det påvirker caféen, og jeg holder faktisk meget området og af parken. Der er skrald og smadrede flasker hver weekend, og der er altså en masse børn, der leger hernede hver dag. Der bliver røget hash på toiletterne, der er brændemærker på terrassebrædderne, ligesom der er øget hærværk på toiletterne. Politiet kører en del forbi, men de kan jo ikke være her hele tiden. Jeg har ikke ville sige så meget, fordi jeg ikke vil tale området ned, men det eskalerer, og bliver værre og værre,” siger han, og fortsætter: ”Jeg er skuffet over, at de unge ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt. Det ville virkelig være super, hvis vi kan blive lidt mere opmærksomme på, at det altså er et problem, og få forældrene ind over. Vi skal alle, som kalundborgensere, tage ansvar for området. Man må da selvfølgelig meget gerne feste, men så skal man altså også rydde op efter sig."

Overvågning er på plads

Shaun Gamble har i øvrigt snakket med SSP og Kalundborg Kommune mange gange om problemerne, og Andreas Knudsen, der er koordinator ved SSP i Kalundborg Kommune er også klar over, at det er et problem med de unge i havneparken.

”Der er kameraovervågning i havneparken, det er relativt nyt. Det foregår således, at det kun er politiet, der må kigge på det materiale, men politiet vil efterfølgende, i forhold til specifikke hændelser, i samarbejde med SSP, kigge på materialet og eksempelvis finde ud af, hvem der er på videoen,” fortæller han, og fortsætter: ”SSP har også forud for højsæsonen været ude på de tre største skoler i Kalundborg, Skolen på Herredsåsen, Rynkevangskolen og Nyrupskolen og tale lidt om, hvordan man generelt opfører sig i det offentlige rum, og her har Kalundborg Havnepark specifikt været nævnt netop fordi, der har været problemer gennem længere tid i det område.  Vi har herefter suppleret op med en skrivelse til skolerne, vi var ude på, og i da modtager de resterende skoler i Kalundborg en sådan skrivelse.”

Michel van der Linden, der er direktør på området i Kalundborg Kommune, mener, at der vil være perioder med problemer alle vegne. Han fortæller dog også, at kommunen har vagter, der bl.a. kører rundt i området omkring havneparken.

”Der kører vagter rundt i området, ligesom politiet også kører der. Der er jo perioder alle steder, hvor der er hærværk. Vi oplever, at det er lidt forskelligt, hvor det er. Men vi har ekstra folk på til at gøre rent i havneparken,” siger han.

Del