Der er indgået budgetaftale for 2025-2028
Det har været målet for alle forligspartier at bygge bro hen mod 2027, hvor økonomien forventes at komme i balance igen, uden at skulle ud i en stor sparerunde.
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune står sammen om budget 2025-2028 med fokus på sikring af velfærden og bedre vedligeholdelse af skoler og øvrige velfærdsbygninger.
25 medlemmer af kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune er enige om et forslag til de kommende års budget. Alle 8 partier og lister har bidraget til forliget i en konstruktiv og åben dialog. Dog forlod Henriette Ergemann og Tonny Voldby Pedersen, fra Frit Borgerligt Fællesskab, budgetforhandlingerne allerede mandag.
Det er velkendt, at Kalundborg Kommune har en god økonomi, grundet en meget positiv udvikling i erhvervslivet og nu også på uddannelses- og forskningsområdet. Samtidig har kommunen været bevidste om, at en vedvarende sikker økonomistyring er grundlaget for fortsat udvikling. Det skriver Kalundborg Kommune i en pressemeddelelse.
Bygger bro hen mod 2027
I de kommende to år oplever kommunen, at de tilskud, som man modtager fra tilskuds- og udligningssystemet, er faldende. Dette sker på en positiv baggrund, idet flere borgere er kommet i job, og andelen af borgere med store udgiftsbehov er faldende. Gevinsterne fra øgede skatteindtægter og mindre udgiftspres kommer med op til to års forsinkelse. Derfor har det været målet for alle forligspartier at bygge bro hen mod 2027, hvor økonomien forventes at komme i balance igen, uden at skulle ud i en stor sparerunde. Som noget nyt har vi derfor indgået en toårig budgetaftale med det fokus, at man sikrer velfærden og undlader at sætte kommunen i stå grundet den midlertidige indtægtsnedgang.
I 2025 og 2026 kommer Kalundborg Kommune til trods for det vanskelige udgangspunkt til at fastholde serviceniveauet på alle velfærdsområderne og endda indføre nogle nye initiativer, står der i pressemeddelelsen. Der tilføres i alt 15 mio. kr. ekstra til ældreområdet så den service, vi kender i dag, kan fastholdes, selv om der kommer flere ældre. Man øger også bemandingen med ekstra sygeplejersker og mere udstyr til behandling til opgaver under sundhedsloven for i alt 1,4 mio. kr.
Kalundborg får en international grundskole
Som noget helt nyt oprettes en kommunal international grundskole i Kalundborg. Den høje efterspørgsel på arbejdskraft gør, at kommunen i de kommende år skal kunne rekruttere flere internationale medarbejdere til de store virksomheder, så de små og mellemstore virksomheder ikke drænes for arbejdskraft. Skolen oprettes med start i sommeren 2025 på Skolen på Herredsåsen. Initiativet kræver ekstrafinansiering i en periode frem til 2028, hvor skolen ventes fuldt udbygget. I alt investeres der godt 11 mio. kr. i opstartsmidler.
Der investeres også 300.000 kr. årligt i nye initiativer til at få flere unge ind på arbejdsmarkedet eller i uddannelse. Også for kommunen er det vigtigt at kunne rekruttere arbejdskraft i fremtiden, og man støtter derfor initiativet med at få unge i fritidsjob på vores plejecentre og madservice med 250.000 kr. årligt. Den høje vækst med udbygning af mange virksomheder og boliger kræver også flere medarbejdere til teknisk sagsbehandling. Her afsættes der 2,25 mio. kr. årligt.
På kulturområdet sikres der, at det populære tilbud til børn og unge ”Kumult!” videreføres. Det koster 832.000 kr. årligt. Man styrker også kulturkassen med 100.000 kr. årligt og kompenserer området med 160.000 kr. årligt grundet lavere indtægter.
På socialområdet styrkes flexhandicap kørslen med 160.000 kr., så brugere med mange kørsler til behandling ikke bruger alle deres ture alene til det formål. I en årrække har vi haft en borgerrådgiverfunktion finansieret af statslige puljemidler. Disse midler ophører nu. Vi vil gerne beholde borgerrådgiveren, idet mange borgere har glæde af det. Derfor afsætter vi nu knap 900.000 årligt til at videreføre funktionen.
På natur- og miljøområdet afsættes årligt ekstra 200.000 kr. til registrering af natur, samt 200.000 kr. til ekstraordinær vandløbsvedligeholdelse. Sidstnævnte skal ses i lyset af de meget store nedbørsmængder de senere år, der har bevirket oversvømmelser. Man styrker også det fælles beredskab således, at det er bedre rustet til kriser, og kan følge med sagsbehandlingen i en tid med høj vækst. Dette bruges der 1,3 mio. kr. årligt på. Endeligt er det nu sikret, at kommunen støtter Folkemødet i Høng med 25.000 årligt frem til 2026.
70 mio. kr. mere til vedligeholdelse af velfærdsbygninger
For to år siden vedtog kommunalbestyrelsen en stor investeringsplan for årene 2023 – 2026. Denne plan blev finansieret af opsparede midler, og vil blive gennemført de kommende år. Fra 2026 og frem vil investeringsfokusset skifte fra mange ny-anlæg hen mod færre ny-anlæg og højere investeringer i vedligeholdelse og modernisering af vores mange eksisterende bygninger.
Med dette budget skrues der op for det nye fokus, og man mere end fordobler beløbet til vedligeholdelse og modernisering. I den nuværende valgperiode har kommunalbestyrelsen allerede afsat ekstra 70 mio. kr. til vedligeholdelse af velfærdsbygninger, og det bliver vores stærke anbefaling til den kommende kommunalbestyrelse at skrue yderligere op for denne indsats.
16,7 mio. kr. til ekstra vedligeholdelse og modernisering af skolerne
Konkret indeholder denne budgetaftale en stor investering på 16,7 mio. kr. til ekstra vedligeholdelse og modernisering af kommunens skoler. Da man samtidig fastholder de ordinære investeringspuljer, vil også andre velfærdsbygninger end skoler kunne opleve et løft. Der afsættes også godt 5,4 mio. kr. til ekstra vedligeholdelse og udskiftning af inventar på kommunens plejehjem.
Selvom det fremtidige fokus skifter væk fra ny-anlæg, er der stadig to anlægsinvesteringer, man vurderer, at man er nødt til at foretage. Den ene investering er at få flyttet Jobcentret fra midtbyen til rådhuset på Holbækve, da man mener, at lokalerne er utidssvarende og hele området med fordel kan by-udvikles til gavn for en mere levende bymidte. Den anden investering er en ny tandklinik, da man også mener, at tandklinikkens bygninger er utidssvarende og udtjente. Begge investeringer vil skulle vedtages endeligt af den tiltrædende kommunalbestyrelse, men der iværksættes den konkrete planlægning nu, og man har forhåndsreserveret 5 mio. kr. til hvert af projekterne.
Endelig har man sikret to år mere med 400.000 kr. til ekstra til vedligeholdelse af vores forsamlingshuse samt bevilliget ekstra 900.000 kr. til at trafiksikre med et fortov i den østlige side af Hestehavebakken.