Den rolige by med de mange våben

I dag er havnen i Kalundborg fortsat vigtig for NATO, og så sent som i maj 2024 blev der oprettet midlertidigt, militært område på havnen.

Den rolige by med de mange våben
Til marts kommer Niels-Birger Danielsen til Kalundborg, hvor han holder foredrag.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Til marts kommer Niels-Birger Danielsen til Kalundborg, hvor han holder foredrag om modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig, Radio Kalundborg som højt prioriteret mål og våbennedkastninger.

2025 er 80 året for Danmarks befrielse. I den ophedede stemning ved befrielsen fra den tyske besættelse i maj 1945 blev en mand dræbt og tre såret under et planløst skyderi ved Grand Hotel ved havnen, den tyske krigsmarines hovedkvarter i Kalundborg. Det var en ukendt civilist, der havde affyret en pistol mod tyske soldater.

I årene 1944/45 strømmede våben ind i landet til bevæbning af undergrundshæren. Kalundborg var den sjællandske by, der fik de største forsyninger med maskinpistoler m.m. Det hang sammen med, at beskyttelsen af Radio Kalundborg var et højt prioriteret mål for modstandsbevægelsens ledelse.

Kalundborg havn er fortsat vigtig

I dag er havnen i Kalundborg fortsat vigtig for NATO, og så sent som i maj 2024 blev der oprettet midlertidigt, militært område på havnen. Helt tilbage i 1100-tallet, på Esbern Snares tid, havde Kalundborg ligeledes en vigtig geopolitisk placering. Således er Kalundborg et centralt og interessant område at få placeret og belyst både historisk og frem til i dag.

Niels-Birger Danielsen er journalist og historiker, og han fortæller til foredraget levende og med stor ekspertise om modstandsbevægelsens undergrundshær med fokus på Sjælland. Han fortæller om de våbennedkastninger, jernbanesabotager og andre tilfælde af synlig modstandskamp, som fandt sted i Kalundborg og omegn. I april 2021 udgav han i øvrigt bind 4 af “Modstand” på Politikens Forlag.

Foredragsaftenen er et samarbejde mellem Kalundborg Museumsforening og Biblioteksklubben. Arrangementet finder sted torsdag den 20. marts kl. 19 – 21 i Kalundborghallen, Mødelokale 4, indgang fra Torvet ved Indgang D.

Billetter købes på www.kalundborgbib.dk/arrangementer  

Del