Den lokale Danmarkshistorie er i et sørgeligt forfald

Læserbrev: Den lokale Danmarkshistorie er i et sørgeligt forfald.
Nu nærmer sig snart den uundgåelige valgkamp om byens ”vigtigste” taburetter sig.
Alle de opstillede kandidater vil lovprise og fremhæve sig selv for at få en plads ved det runde bord.
Eller var det kun da Kalundborg var en Kongeby, et magtcentrum i Danmark og Norden, at bordet var rundt.
Vi har i hele kommunen steder med stor indflydelse på Danmarkshistorien, på historien om konger, Dronninger, Riget og Dannebrog.
Vi har en kulturarv i Kalundborg Kommune som vi ikke kan, må eller skal fortrænges.
Dygtige folk fra Museum Vestsjælland knokler hver dag for at værne om dette og formidle disse ting videre, så arven kan gå videre. De arbejder mod tiden og deres kamp er næsten håbløs så længe de er uden den nødvendige støtte.
Så hvem af alle jer håbefulde kandidater til kommunalbestyrelsen vil og TØR, stå op for vores kulturarv. Hvem af jer tør at bruge en lille del af jeres valgkamp til at tale om vigtigheden i at pleje vores kulturarv.
Selvfølgelig er udvikling og arbejdspladser vigtigt, vi skal drive vores kommune på en social ansvarlig måde med gode skoler, ældrepleje og nye boliger, men vores kulturarv er også en del af kommunens ansvar.
Der har lige været et par dage med byvandring og historier fra Middelalderen i Kalundborg, rundt på de gamle ruiner. Lidt over 200 mennesker var med på turen lørdag og søndag. Fantastisk opbakning.
Jeg var selv tilstede som frivillig for Museum Vestsjælland, og ud over min egen undren, hørte jeg rigtig mange der var tydeligt forarget over og påtale den tilstand som kommunen og Naturstyrelsen lader vores fortidsminder stå i. Buske, træer, græs og ukrudt i 1- 1,5 meters højde skjuler næsten alt hvad der er tilbage af eks. Vestborgen. Denne pleje påhviler ifølge Naturstyrelsen, Kalundborg Kommunen at udføre og vedligeholde.
Mure og sten falder ned og den meget ”berømte Dronningebro” over voldgraven er ved at falde fra hinanden i råddenskab, ( måske fordi den er overmalet med en billig maling) og så kræver det ikke den store tekniske indsigt at se at konstruktionen af broen er håbløs når det handler om brugen af træ udendørs.
Store dele af Museet (Lindegaarden) er i så dårlig stand og ødelagt af fugt at man har måtte tømme den for effekter. Murværk, vægge og træ er angrebet af råd og skimmel på grund af indtrængende vand forårsaget af manglende omfangsdræn og tagrender. En renovering museet ikke selv har midler til at udbedre.
Men dette påhviler vel også kommunen som ejer bygningerne. Gad vide hvor mange kroner de har brugt siden den ene de købte museet for i 70’erne
Har vi råd til at få Tour de France til byen i 2 timer ( hvilket jeg syntes er en fantastisk ide.) så har vi vel også råd til at passe og pleje vores fortidsminder som de mange tusinde turister der er lovet til byen næste sommer og de mange millioner der ser det på TV gerne skulle opleve i den bedste udgave både nu men også fremover.
Og husk så, at vores smukke kirke Vor Frue, som i gerne bruger til at promovere kommunen med, den ejer I ikke, men det er selvfølge dejligt at kunne bruge noget der er gratis og som andre finansiere vedligehold af.
Så kære nuværende og kommende politikere i Kalundborg Kommunalbestyrelse jeg håber og forventer at I blandt alt det andet I nu lover i valgkampen at arbejde for, også finder plads til at prioritere og værne om vores historie og arv.
Jimmy Bille Stanelt
Kalundborg