Den første af 7 nye brandbiler er landet i Kalundborg

Den nye tanksprøjte er den første i en serie på 7, som blev bestilt tilbage i efteråret 2022. De næste brandbiler bliver leveret enkeltvis frem til først på året 2025.

Den første af 7 nye brandbiler er landet i Kalundborg
En helt ny tanksprøjte landede på stationen i Kalundborg mandag eftermiddag. Det er den første i en ordre på i alt 7 til Vestsjællands Brandvæsen. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Vestsjællands Brandvæsen har bestilt 7 helt nye brandbiler til fordeling mellem stationerne i Kalundborg, Holbæk og Odsherred kommuner. Mandag ankom den første, som skal rykke ud fra stationen i Kalundborg.

Mandag var nærmest ligesom juleaften for brandmændene på stationen i Kalundborg. Det var nemlig dagen hvor stationens helt nye brandbil, en såkaldt tanksprøjte, kørte ind foran de store porte på Rynkevangen i Kalundborg.

Den nye tanksprøjte er den første i en serie på 7, som blev bestilt tilbage i efteråret 2022. De næste brandbiler bliver leveret enkeltvis frem til først på året 2025.

De nye brandbiler vil blive placeret på stationerne i Kalundborg, Gørlev, Snertinge, Holbæk, Tølløse, Nykøbing Sj. og Asnæs.

De 7 nye tanksprøjter er helt ens og også indrettet ens, det giver en fordel når stationerne hjælper hinanden ved større indsatser.

”Det sker jo ind imellem, at vi har større ildebrande hvor vi mødes på tværs af stationerne, så er det smart, at alle bilerne er ens indrettet, det gør det nemmere for brandmændene at de ved hvor udstyret er i bilen hvad enten det er en brandbil fra den ene eller anden station,” fortæller Morten Hansen, områdeleder for operativ afdeling under Vestsjællands Brandvæsen og den ene af tre indsatsledere på stationen i Kalundborg.

Og så er de syv nye brandbiler alligevel ikke helt ens. De tre, som bliver placeret i Kalundborg, Gørlev og Snertinge, har monteret en vandkanon på taget. De tre biler indgår nemlig i beredskabet i forhold til industrien i Kalundborg.

De nye tanksprøjter har 4300 liter vand med mod 2000 liter på de brandbiler som nu udfases. Der er også monteret en række af vanddyser foran på brandbilerne og i skærmkasserne, således at det nye udrykningskøretøj kan anvendes i forbindelse med mark- og naturbrande.

Bedre arbejdsmiljømæssige forhold

Vestsjællands Brandvæsen blev etableret tilbage i 2016 og tæller i dag kommunerne Kalundborg, Holbæk og Odsherred, men det er først nu, at der foretages så stort et indkøb af nyt materiel.

Flere af de brandbiler som står på stationerne i dag, er omkring 30 år gamle og trænger til men udskiftning/opgradering. Derfor er der også sket meget med især med de arbejdsmiljømæssige forhold på de 7 nye brandbiler.

”Man slukker stadigvæk brand med vand, det er der ikke lavet om på, men arbejdsmiljømæssigt er der en række forbedringer på de nye brandbiler. Fx skal brandfolkene ikke kravle op på taget af brandbilen for at få stige og andet udstyr ned, på de nye biler trykker man på en knap så kommer hele taggalleriet ned,” fortæller Morten Hansen, og fortsætter, ”Alle de nye biler får også helt nyt frigørelsesværktøj som er batteridrevet hvor det gamle var drevet af hydraulik hvor der først skulle rulles hydraulikslanger ud, så det nye udstyr bliver både hurtigere og nemmere at arbejde med og så er Vestsjællands Brandvæsen nok det første beredskab i landet som har gjort op med de tunge slangekurve."

Vestsjællands Brandvæsen regner med, at den nye tanksprøjte på Kalundborgstationen kan sættes i drift inden for små 14 dage. Der skal lige fyldes det sidste udstyr på hylderne og brandfolkene skal uddannes i det nye køretøj. Selve brugeruddannelsen startede allerede mandag sidst på eftermiddagen hvor brandfolkene var indkaldt for at se nærmere på ’julegaven’.

Brandmændene har i øvrigt selv været med til at bestemme indretningen af det nye køretøj. Der har været nedsat et udvalg som har arbejdet med opgaven.

Prisen for de nye brandbiler ligger lige på den anden side af 3 mio. kr. pr. stk.

Del