Den første onsdag i maj får du en advarsel på din mobiltelefon

Kender du nogen, der måske kan blive bekymret eller usikker over den nye måde at teste varsling på mobilen, så del gerne informationen, så de er forberedt.

Den første onsdag i maj får du en advarsel på din mobiltelefon
Grafik: Beredskabsstyrelsen

Af Jens Nielsen

- Det er heldigvis bare en test!

Den første onsdag i maj kl. 12.00 tester Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet S!RENEN og de fysiske varslingssirener. Ved den årlige test modtager du en test-advarsel på din mobil via S!RENEN. Samtidigt lyder de fysiske varslingssirener over hele landet.

Du skal ikke gøre noget i forbindelse med testen. S!RENEN testes for at sikre, at alle kender til systemet og er trygge ved det. De fysiske varslingssirener testes for at huske folk på, hvordan de lyder, og hvad de betyder.

Kender du nogen, der måske kan blive bekymret eller usikker over den nye måde at teste varsling på mobilen, så del gerne informationen, så de er forberedt.

Lidt fakta:

  • Din telefon vil vibrere og give et lydsignal.
  • Din telefon skal være af nyere dato og opdateret for at kunne modtage S!RENEN.
  • Du kan ikke slå advarslen fra eller slukke for den, hvis din telefon kan modtage den.
  • Er mobiltelefonen slukket, vil den ikke modtage signalet.
  • Hvis mobiltelefonen er tilsluttet et headset, vil lyden være reduceret i headsettet. Det samme er tilfældet, hvis telefonen er løftet op til øret.
  • Mobiltelefoner uden simkort kan afhængig af telefonmodel modtage signalet, hvis telefonen er tændt.
  • Mobiltelefoner, som er i flytilstand, kan afhængig af telefonmodel modtage signalet, når flytilstand frakobles.
  • Det er ikke en app, og du skal ikke tilmelde dig.

Danmark rammes sjældent af større ulykker og katastrofer. Men når der opstår en akut fare i et specifikt område – f.eks. en brand, ulykke eller andet – advarer myndighederne befolkningen. I dag sker det bl.a. ved hjælp af beredskabsmeddelelser og de fysiske varslingssirener. 

Fra april vil du også modtage advarsler via S!RENEN direkte på din mobiltelefon. 

Advarslerne sendes via telemasterne til alle nyere mobile enheder – danske som udenlandske – der er inden for fareområdet. Du skal hverken tilmelde dig eller bruge en særlig app for at modtage advarslerne. Du eller din telefon registreres ikke i forbindelse med varslingen.

Ved en advarsel udsender S!RENEN en høj lyd. På skærmen på din telefon kan du læse, hvad der sker, og hvad du skal gøre. Det, du skal gøre, når du modtager en advarsel, er:

STOP. LÆS. REAGER.

Del