Dele af Evighedstræ henlægges til naturligt forfald

Nu er de store grene løftet op og henlagt på græsset ved siden af Evighedstræet og er med til at fortælle historien om netop Evighedstræet.

Dele af Evighedstræ henlægges til naturligt forfald De store grene som var kænkket af Evighedstræet i Høng er nu fisket op og henlagt til naturligt forfald. Foto: Tove Tieldow.

Af Jens Nielsen

Stormen Malik var en tur forbi Danmark i februar i år. I Høng gik det bl.a. ud over et kendt og elsket træ – Evighedstræet og Guldhængepilen i Bevægelsesparken, hvor et par store grene knækkede af og røg i søen ved siden af træet. Nu er grenene fisket op og kommer til at gøre nytte for insekter, smådyr og svampe.

Guldhængepilen blev udnævnt til Evighedstræ i maj 2018. Men intet varer evigt, heller ikke et Evighedstræ. I februar knækkede et par store grene af Guldhængepilen og røg i søen i forbindelse med stormen Malik, men nu har Kalundborg Kommune sørget for, at grenene er blevet fisket op ad søen og henlagt til naturligt forfald, helt i tråd med reglerne for Evighedstræer, som siger, at når hele eller dele af træet ikke kan stå mere, så henlægges det til naturligt forfald.

”I parker er vi nok meget tilbøjelige til at rydde op efter os, men i forhold til et Evighedstræ og også i relation til kommunens nye vedtagne naturpolitik og deltagelse i ’Vild Kommune’, så prøver vi i stigende grad at være opmærksom på at efterlade det vi kalder dødt ved, altså dødt træ/biomasse, bl.a. til gavn for insektlivet. I det her tilfælde er det også forbi der ligger en aftale om Evighedstræet med DN, at træet skal have lov til at henlægge til naturligt forfald,” fortæller Kristoffer Bruun, forstkandidat hos Kalundborg Kommune.

Grunden til at de store grene ikke får lov til at blive liggende i søen er, at de bl.a. har ramt et hegn som er ødelagt og derfor under alle omstændigheder skulle løftes op ad søen.

Nu er de store grene løftet op og henlagt på græsset ved siden af Evighedstræet og er med til at fortælle historien om netop Evighedstræet.

Det var Tove Tieldow i Høng, der på egne og flere engagerede lokales vegne gjorde DN Kalundborg opmærksom på, at Evighedstræet var ramt af stormen. De engagerede lokale var bekymret for, om de store afbrækkede grene nu også blev håndteret, som meningen er med Evighedstræer.

Men alt er gået helt efter reglerne og Tove Tieldow har dokumenteret flytningen af de store grene med sit kamera, som hun nu deler med TV-Kalundborgs læsere.

Det er meget glædeligt, at der rundt om i kommunen er så engagerede borgere, der med stor kærlighed til de gamle træer er med til at værne om og passe på dem. Stor tak og ros til dem,” har Susanne Ladefoged, formand Dansk Naturfredningsforening (DN) Kalundborg, tidligere udtalt.

Del