De stigende priser kan mærkes

De stigende priser på mange ting, herunder mad, har bestemt ikke givet færre besøgende i Madoasen i Kalundborg.

De stigende priser kan mærkes
Der er fortsat mange, der kommer forbi for, at hente gratis mad m.m. i lokalerne på Kalundborg Station. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Linda Strand, der tog initiativ til Stop Spild Lokalt i Kalundborg, fortæller, at der fortsat er mange, der kommer forbi Madoasen for at hente gratis mad m.m. i lokalerne på Kalundborg Station.

De stigende priser på mange ting, herunder mad, har bestemt ikke givet færre besøgende i Stop Spild Lokalt i Kalundborg. Linda Strand, der startede Madoasen op i Kalundborg den 10. august i år, fortæller, at de hver dag i gennemsnit har besøg af 85 borgere, der henter gratis mad m.m.

”Vi kan virkelig mærke, at folk har det svært pga. de stigende priser på fx mad. Vi har åben tre gange om ugen, og har i gennemsnit 85 personer igennem i Kalundborg tre gange om ugen. Siden vi åbnede i august og til i sidste uge, har vi uddelt omkring 10 tons mad,” fortæller Linda Strand.

Stop Spild Lokalt Kalundborg får mad fra Meny, Kvickly, Netto, 365, Rema 1000 på Klosterparkvej samt Dagli’ Brugsen i Raklev.

Linda Strand fortæller, at det både er food og non-food, de modtager. Det kan fx være blomster, vaser og andre gaveartikler, hvor supermarkedet har haft dem stående længe, og så leverer dem videre. Men det er dog mest mad, der bliver givet væk i lokalerne på Kalundborg Station. Det er både yngre og ældre, der lægger vejen forbi.

”Vi har en del fra Ukraine, men selvfølgelig også danskere. Så har vi en hel del børnefamilier, og rigtig mange ældre, der kommer forbi hos os.”

Mangler frivillige

Modsat Stop Spild Lokalt i Høng, mangler Madoasen i Kalundborg frivillige til at hjælpe - især mangler de frivillige til at afhente maden i supermarkederne.

”Det er virkelig et problem i Kalundborg. Der er langt større opbakning fra frivillige i Høng end, hvad tilfældet er i Kalundborg, desværre. Det er virkelig ærgerligt, at vi har indtryk af, at folk er virkelig glade for initiativet. Jeg håber derfor, at nogle flere vil melde sig som frivillige, da det vil lette arbejdet for alle, jo flere vi er,” fortæller Linda Strand, og fortsætter: ”Men det er en stor fornøjelse, tre gange om ugen, at se glade mennesker gå igennem vores lokaler. Folk er så taknemmelige. Det er også det, der gør, at man har lyst til at fortsætte.”

Skulle man være interesseret i at give en hånd med i den gode sags tjeneste, kan man henvende sig til Linda Strand på tlf.nr. 20252610, ligesom man kan henvende sig via foreningens Facebookside, Stop Spild Lokalt (Kalundborg). Ydermere er der Åbent Hus på tirsdag, hvor man kan få en snak med de frivillige om, hvad det vil sige at være frivillig i foreningen.

Linda Strand fortæller, at de har mest brug for nogen, der kan afhente mad i supermarkederne, da det er her, at de virkelig har problemer med at samle frivillige.

”Vi mangler en bil, vi kan bruge til at afhente maden i. Lige nu bruger de frivillige deres egne biler og betaler selv benzinen. Vi er 39 aktive, og det lyder måske af mange, men hver gang vi har åbent, er vi otte frivillige tre gange om ugen, så der skal også nogle til. Men det er afhentning af mad, der virkelig halter, og det siger jo sig selv, at jo flere vi er, jo mindre hænger der på den enkelte frivillige. Men jeg tror, at hvis man ikke skulle køre i egen bil, så ville det være lettere at finde nogen, der vil hjælpe.”

En ekstra juleindsats

Udover arbejdet med at dele gratis mad ud til kalundborgensere, har foreningen også sat gang i en juleindsamling, hvor folk kan komme ned med legetøj, tøj eller ting, så længe det er i god stand og er rent og pænt. Tanken er, at man så også i juletiden kan hente nogle af disse ting gratis.

”Hvis folk har noget legetøj, tøj eller andre ting hjemme, som de ikke bruger, og det er i fin stand og rent, så vil vi meget gerne have det herned til at give videre op til jul. Det kunne også være, hvis folk mangler en gave, de ikke har råd til, så kan man være heldig at få det her,” slutter Linda Strand.

Del