De ’lange arme’ er tilkaldt for at nå ud til højspændingsmast

Den sidste uge er der blevet samlet to store kraner med meget lange ’arme’ på marken lige uden for §3 området og onsdag formiddag gik arbejdet så i gang med at få udskiftet højspændingsmasten.

De ’lange arme’ er tilkaldt for at nå ud til højspændingsmast
Den sidste uge er der blevet samlet to store kraner med meget lange ’arme’ på marken lige uden for §3 området og onsdag formiddag gik arbejdet så i gang med at få udskiftet højspændingsmasten. Fotos af Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Det helt tunge grej er tilkaldt for at udskifte en højspændingsmast som står i et §3 område i Bastrup.

Arbejdet med at vedligeholde første del af 400 kilovolt luftlednings forbindelsen mellem Søstremose øst for Kalundborg og Bjæverskov vest for Køge er godt i gang og det giver masser af aktivitet på markerne med store kraner og andre maskiner.

Første delstrækning er fra Søstremose i Kalundborg og til Herslev ved Høng, en strækning på 18 km. Arbejdet forventes at være afsluttet inden årets udgang, oplyser Energinet.

Vedligeholdsarbejdet består i at udskifte master, ledninger og isolatorer på strækningen. Et arbejde som kræver store mobilkraner for at nå toppen af masterne, men i Bastrup er opgaven endnu mere kompliceret. Her står den ene af højspændingsmasterne lige midt i et såkaldt §3 område og det kræver derfor helt specielle kraner for at nå ind til masten.

Den sidste uge er der blevet samlet to store kraner med meget lange ’arme’ på marken lige uden for §3 området og onsdag formiddag gik arbejdet så i gang med at få udskiftet højspændingsmasten.

Vigtig for Danmarks forsyningssikkerhed

Luftledningsforbindelsen, som blev bygget i 1979, er vigtig for hele Danmarks forsyningssikkerhed. Med mere end 40 år på bagen er forbindelsen imidlertid ved at have opbrugt sin tekniske levetid. Netop fordi forbindelsen er én af energiens vigtigste ”motorveje” er der begrænsninger på, hvornår og i hvor lang tid forbindelsen kan tages ud af drift.

Fakta om højspændingsforbindelse mellem Kalundborg (Søstremose) og Herslev

  • Luftledningsforbindelsen er på 400 kilovolt og dermed det højeste spændingsniveau i Danmark
  • Forbindelsen mellem Kalundborg og Herslev er 18 km lang
  • På strækningen er der 47 master, hvoraf størstedelen bliver skiftet. Nogle få bliver malet med en maling, der forlænger deres levetid
  • Gittermasten er en D400A-mast, som findes flere steder på Sjælland. Der er tre forskellige typer, som vejer mellem 20 og 46 tons afhængigt af højden, som kan være mellem 48 og 67 meter
  • I alt skal der bruges 200 km ledninger til den første strækning

Del