De første fliser er nu lagt til Sjællands første demensby

I forbindelse med sansehaven kan beboerne, de ansatte og pårørende fx sammen tage i sommerhuset, drikke kaffe i pavillonen, eller arbejde i kolonihaven hvor der er nyttehave og værksted.

De første fliser er nu lagt til Sjællands første demensby
Arbejdet er allerede godt i gang og i stedet for det traditionelle første spadestik som markerer start på byggeriet, blev der lagt flere fortovsfliser, det sørgede Dan Hansen, formand for Demensbyen Rørmosens Venner og Peter Jacobsen, formand for ældre- og sundhedsudvalget, for. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Onsdag eftermiddag blev de første fliser lagt til det der skal blive Sjællands første demensby ved Rørmosecentret i Gørlev – et unikt projekt i Kalundborg Kommune.

Demensbyen Rørmosen på Rørmosecentret i Gørlev – et unikt projekt i Kalundborg Kommune, der startede som en demenshave med sanseoplevelser og minder fra barndommen, og som nu bliver til en hel lille by med alt fra købmand og frisør til fodterapeut og fællesskabsliv, skal stå færdigt inden årets udgang.

Arbejdet er allerede godt i gang og i stedet for det traditionelle første spadestik som markerer start på byggeriet, blev der lagt flere fortovsfliser, det sørgede Dan Hansen, formand for Demensbyen Rørmosens Venner og Peter Jacobsen, formand for ældre- og sundhedsudvalget, for.

”De fliser vi ligger i dag bliver starten på den 800 meter lange sti der forbinder hele yderområdet inklusiv den 2000 kvadratmeter store demenshave, et samlet projekt på 6000 kvadratmeter. I demensbyen indgår også lokaler hvor der er indrettet damefrisør, negletekniker og fodpleje og et dejligt opholdsrum hvor beboerne fx kan afholde fredagsbar,” sagde Dan Hansen i sin tale.

Inden arbejdshandskerne blev taget på og de første fliser blev lagt sagde Peter Jacobsen, ”Vi er i stand til at realisere Sjællands første demens by her i Gørlev, det er ganske enestående, og som vil give beboerne oplevelsesmuligheder året rundt og kvalitetsniveauet vil blive noget af det allerbedste i hele landet.”

I forbindelse med sansehaven kan beboerne, de ansatte og pårørende fx sammen tage i sommerhuset, drikke kaffe i pavillonen, eller arbejde i kolonihaven hvor der er nyttehave og værksted. For dem som er lidt rastløse eller nyder en længere tur, er det muligt at lægge gå- eller cykelturen til forskellige landskabsoplevelser som skoven og engen.

Hele centret skal omhegnes med levende hegn og beplantninger, så beboerne frit kan færdes i området. Det skal gøre deres hverdag mere fleksibel og give dem deres selvbestemmelse og værdighed tilbage.

Projektet er resultatet af et tæt samarbejde mellem Demensbyen Rørmosens Venner, Kalundborg Kommune og A.P. Møller Fonden, som har støttet projektet med en generøs donation på 3,4 millioner kroner. Kalundborg Kommune bidrager med yderligere 3 millioner kroner.

Del