Danmarks eneste vilde giftslange lever på Røsnæs

For dem, der ønsker at opleve disse spændende dyr, er en tur til Røsnæs et godt valg. Slettenshage, hvor hugormene ofte træffes, ligger i forlængelse af Ulstrup Sønderstrand.

Danmarks eneste vilde giftslange lever på Røsnæs
Foto: Ole Agerbæk

Tekst og foto af Ole Agerbæk

Forårstiden bringer ikke kun blomster frem, men det er også en spændende periode for den ene af Danmarks to slangearter - hugormen, som bl.a. lever på Røsnæs.

Disse interessante dyr er nu på vej mod parringstid, og deres tilstedeværelse er ofte koncentreret omkring specifikke områder, hvor de søger partnere. Et af de velkendte mødesteder for hugormene er Slettenshage ved Ulstrup Sønderstrand.

Hugormehannerne kan i det tidlige forår findes på sydvendte småskråninger tæt på buskads, hvor de søger beskyttelse, hvis de føler sig truede. Solen er essentiel for hannernes modning af sædcellerne inden parringen, så de ligger sammenrullet ude i det fri og nyder solens stråler. Det tager en måneds tid, før hunnerne dukker op til parring.

Hugormene præsenterer et betydeligt farvespektrum, som ses på billederne. Fra lysebrune til dybsorte, variationerne er bemærkelsesværdige. Hannerne skiller sig typisk ud med en grålig krop og en markant sort zigzagstribe, mens hunnerne ofte har brun eller rødlig farve med mørkebrune tegninger. Dog kan der også findes ensfarvede sorte eller brune hugorme.

Hunnerne er generelt større end hannerne og kan blive op til 80 cm lange. På trods af deres frygtindgydende rygte er hugorme generelt sky og vil undgå konfrontation med mindre, at de føler sig truet. Deres gift er beregnet til at nedlægge bytte, ikke angribe mennesker, så det er sjældent, at de angriber, medmindre de føler sig truet eller provokeret. Selv om hugormebid sjældent medfører døden hos mennesker, er det en god ide at have fodtøj, der dækker underbenene, hvis man bevæger sig ud i områder, hvor hugorme findes. Hugorme ernærer sig typisk af firben og mus, men de kan også tage fugleunger.

Mødet med en hugorm er en fascinerende og mindeværdig oplevelse. Det er dog vigtigt at huske på, at de er vilde dyr og bør behandles med respekt og forsigtighed. Hugormen har været fredet siden 1981.

For dem, der ønsker at opleve disse spændende dyr, er en tur til Røsnæs et godt valg, især området ved Ulstrup Sønderstrand.

Del