Danmark halter bagefter når det gælder grønne biobrændstoffer

"det kan godt være, at Danmark er foregangsland for mange grønne omstillinger, men det er vi i hvert fald ikke på brændstofsiden"

Danmark halter bagefter når det gælder grønne biobrændstoffer
Jacob Jensen (V) og Kaare Dybvad Bek (S) blev vist rundt på fabriksanlægget af Henrik Maimann, administrerende direktør for Meliora Bio. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Grønne biobrændstoffer bør fremmes, det var budskabet til de to folketingsmedlemmer Kaare Dybvad Bek (S) og Jacob Jensen (V) torsdag besøgte Meliora Bio i Kalundborg, som fremstiller godt 7 millioner liter bioethanol om året.

Valgkampen er i fuld gang og de mange kandidater til folketinget bruger rigtigt meget tid på, at møde vælgerne på gader og stræder og til vælgermøder, men erhvervslivet benytter også chancen for at påvirke politikerne, derfor havde Dansk Industri i dag torsdag inviteret udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S), valgt i Holbækkredsen, og folketingsmedlem Jacob Jensen (V), valgt i Kalundborgkredsen, til et fabriksbesøg hos Meliora Bio i Kalundborg (det tidligere Inbicon), hvor halm omdannes til bioethanol. Og i slutningen af året startes verdens første produktionsanlæg, bygget ved siden af boiraffinaderiet, til udvinding af en særlig type kostfibre fra halm, i samarbejde med den canadiske ingrediensproducent, Comet Bio.

”Det er faktisk første gang i verden, at man laver fødevarer af halm, og det foregår lige her i Kalundborg,” kunne Henrik Maimann, administrerende direktør for Meliora Bio, fortælle de to politikere inden de blev vist rundt på fabriksanlægget.

Det bioethanol som fremstilles hos Meliora Bio i Kalundborg bruges bl.a. til at blande i benzin, helt op til 10%, så det bliver et grønnere brændstof med mindre CO2 udledning, men bare ikke i Danmark, og lige netop det problem blev der sat fokus på i forbindelse med Kaare Dybvad Bek og Jacob Jensens besøg.

”Vi er glade for at få besøg af politikere, for vi vil gerne snakke om grønne biobrændstoffer, som vi synes skal fremmes i Danmark. I øjeblikket findes der ikke et marked for vores biobrændstof i Danmark, fordi reglerne her i landet er anderledes end i andre EU-lande. Alt hvad vi producerer, sender vi til bl.a.Tyskland og England,” fortæller Henrik Maimann, og fortsætter,

”Som virksomhed betyder det måske ikke så meget, men set som danske statsborgere kunne vi da godt tænke os, at vi også havde et marked i Danmark, og det kan godt være, at Danmark er foregangsland for mange grønne omstillinger, men det er vi i hvert fald ikke på brændstofsiden. Så vores budskab til politikerne er, at de skal kigge mere på det område og se om ikke vi kan stramme op, så vi kommer på siden af de lande vi normalt sammenligner os med.”

Rundturen på fabriksanlægget startede i den store halmlade, hvor de store halmballer automatisk bliver sendt ind i fabriksanlægget. På rundturen fik de to politikere også lov til at tappe hver deres flaske med bioethanol og der blev også mulighed for at kigge ind i den næsten færdige fabrik, som senere på året skal producere præbiotika som bruges som tilsætning i fødevarer.

”Det er meget sejt, at vi kan det her i Kalundborg,” sagde Jacob Jensen på turen rundt på fabriksanlægget.

Med til besøget hos Meliora Bio var også repræsentanter for Dansk Industri og bestyrelsesformand for Meliora Bio, Christian Ree.

Del