På med refleksen

Cyklister kan beskytte sig selv ved at tage et par ekstra forholdsregler i denne mørke tid.

På med refleksen
Foto: Rådet for Sikker Trafik

Af Lasse Petersen

Mange cyklister undervurderer de farer, der opstår i trafikken i de mørke måneder, og gør derfor ikke nok for at beskytte sig selv. Fire ud af fem bilister svarer således i ny undersøgelse, at de har svært ved at få øje på cyklisterne i mørket, men de tohjulede trafikanter kan med fordel forsøge at forebygge ulykker med et par simple huskeregler.

I undersøgelsen, der er foretaget af Kantar Public for Gjensidige, svarer hver femte bilist desuden, at de har oplevet den manglende synlighed føre til en farlig situation. Det bekymrer direktør i skade hos Gjensidige, Henrik Sagild. Han opfordrer til, at man både som cyklist og bilist er ekstra varsom i denne tid.

"I vinterhalvåret er der væsentligt mere trafik, der foregår i de mørke timer, og derfor er det vigtigt at være særligt opmærksom i denne periode. Det kan eksempelvis være i lyskryds, hvor vi ved, at der sker mange uheld. Både bilister og cyklister er nødt til at passe ekstra meget på, når sigtbarheden er lav i de mørke måneder," siger Henrik Sagild.

Ifølge Vejdirektoratet kom 810 cyklister til skade i trafikken i 2022, og selv om det er et lille fald i forhold til de foregående fem år, så er tallet stadig alt for højt, understreger Henrik Sagild.

Flere reflekser kan forebygge farlige situationer

29 procent af de adspurgte cyklister i undersøgelsen – altså næsten en tredjedel – svarer, at de ikke bærer ekstra reflekser, refleksvest eller lygter i de mørke måneder.  Det ærgrer Henrik Sagild, der peger på netop ekstra reflekser som en nem måde for cyklister at gøre sig mere synlige på i den mørke vintertrafik.

"Det ser ud til, at mange cyklister undervurderer, hvor stor betydning helt almindelige reflekser kan have. Jo mere synlig man gør sig som cyklist, ved eksempelvis at tage ekstra reflekser på enten sig selv eller sin cykel, jo nemmere gør man det også for bilisterne. På den måde kan man som cyklist være med til at forebygge farlige situationer i trafikken med en ganske lille indsats," siger han.

På en almindelig cykel er det lovpligtigt at have en rød refleks bagpå, en hvid refleks foran, og på hvert hjul skal der være mindst én gul refleks, der er synlig fra siden, eller hvide reflekterende dæk- eller fælgsider.

Her følger tre gode huskeråd om reflekser fra Dansk Cyklistforbund:

  • Tjek jævnligt, at dine reflekser virker. Reflekser på tøj og tasker kan slides op allerede efter et års brug
  • Vask dine reflekser med jævne mellemrum
  • Suppler med reflekser på tøj og tasker. Så har du også reflekser, når du er steget af cyklen

Del