COVID-19: Lempelse af regler for selvisolation

Mange har måtte være hjemme grundet selvisolation, og det har lagt et stort pres på arbejdsmarkedet. Derfor lempede Sundhedsstyrelsen mandag anbefalingerne for selvisolation.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Lige nu er smittetallet højt i hele landet, men antal indlagte er ikke tilsvarende højt. Mange har måtte være hjemme grundet selvisolation, og det har lagt et stort pres på arbejdsmarkedet. Derfor lempede Sundhedsstyrelsen mandag anbefalingerne for selvisolation.

I stedet for syv dage med selvisolation efter en positiv coronatest, skal man nu kun selvisolere sig i fire dage, hvis man har ingen eller lette symptomer. Væk er også anbefalingen om, at der skal gå 48 timer fra endte symptomer til, at man kan møde på job. Ligeledes anbefales det ikke længere, at nære kontakter til coronasmittede går i selvisolation.

Det bliver derfor lettere at få skoledagen og arbejdspladsen til at fungere rundt i hele landet således også i Kalundborg, hvor både kommunen samt det private erhvervsliv er ramt af manglende arbejdskraft - som i resten af landet.

”Vi har smitten hele vejen rundt i hele kommunen, og der er meget høje incidenstal, men på landsplan ligger vi faktisk lavt. Vi har længe ligget i det, der hedder ’Bund 20’, altså over lavest smittetal i kommuner. Lige nu har vi øje for at kunne drive virksomhederne. Det handler nu mere om, hvad smitten betyder for samfundet. Mange er smittet, og kan derfor ikke passe deres job. Vi er spændte på, hvad epidemiudvalget og dermed regeringen melder ud. Vi føler os presset grundet, at folk skal være hjemme alle steder, o det er både kommunalt og privat,” siger Søren Ole Sørensen, der er direktør ved Kalundborg Kommune.

De nye selvisolationsregler bør også lette det for skolerne

Direktør for børn, skole og familieområdet, Michael Gravesen, fortæller, at der i dagene op til jul i 2021 var ca. 50-60% af børnene fremmødt i dagtilbud. Der var omkring 6-8% af personalet fraværende på grund af sygdom, hjemsendt til test, isolation som nærkontakt, ferie mm. I den første uge i januar 2022, var der ca. 70-80% af børnene fremmødt i dagtilbud. Der var omkring 8-10% af personalet fraværende på grund af sygdom, hjemsendt til test, isolation som nærkontakt, ferie mm. I den anden uge i januar 2022 var der ca. 85% af børnene fremmødt i dagtilbud. Der var her omkring 8-10% af personalet fraværende på grund af sygdom, hjemsendt til test, isolation som nærkontakt, ferie mm.

I den tredje uge i januar 2022, var der ca. 70% af børnene fremmødt i dagtilbud, og der var omkring 20% af personalet fraværende på grund af sygdom, hjemsendt til test, isolation som nærkontakt, ferie mm.

Der er altså fortsat fravær blandt både elever og personale på skolerne grundet COVID-19 smitte og deraf selvisolation m.m., men de nye lempelser vedrørende selvisolation burde nu lette presset på landets skoler samt i daginstitutionerne.

”Sundhedsstyrelsen har netop meddelt, at der er lempelse i forhold til blandt andet selvisolation, hvilket forhåbentligt kan lette personalesituationen på både folkeskole- og dagtilbudsområdet,” siger Michael Gravesen.

I Kalundborg Kommune ligger incidenstallet på 3.147, og der var registrerede 1.519 smittede borgere inden for de sidste syv dage i går, mandag. Der er 48.561 borgerei  kommunen, og tallene betyder således, at Kalundborg Kommune ligger nr. 15. lavest, hvad angår smittetal i kommunerne i Danmark.

På nedenstående link kan man se de nyeste retningslinjer for selvisolation fra SSI. https://www.sst.dk/da/Nyheder/2022/Nu-kan-du-afbryde-selvisolation-tidligere

Del