CO2 lagring: Mulighed for at sige nej til seismiske målinger

Vil du bo oven på et kæmpe CO2-depot? Således lyder spørgsmålet fra arbejdsgruppen ‘Nej til at bo på CO2’ under Miljøforeningen Havnsø-Føllenslev, der inviterer til infomøde om CO2 lagring og seismiske undersøgelser.

CO2 lagring: Mulighed for at sige nej til seismiske målinger
Den 22. januar er der infomøde om CO2 lagring og seismiske undersøgelser. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Den 22. januar er der infomøde om CO2 lagring og seismiske undersøgelser. Det er Miljøforeningen Havnsø-Føllenslev, der inviterer alle berørte lodsejere til info og en snak om, hvilke konsekvenser, der følger med projektet. 

Vil du bo oven på et kæmpe CO2-depot? Således lyder spørgsmålet fra arbejdsgruppen ‘Nej til at bo på CO2’ under Miljøforeningen Havnsø-Føllenslev, der inviterer til infomøde om CO2 lagring og seismiske undersøgelser.

Mulighed for at sige nej til seismiske målinger

De henviser til, at lodsejere har mulighed for at sige nej til, at CO2 Storage Kalundborg må foretage seismiske målinger på deres private grunde.

“Man har mulighed for at undlade at give CO2 Storage Kalundborg samtykke til at udføre seismiske målinger på din private grund. De seismiske målinger er en af forudsætningerne for, at CO2 Storage Kalundborg kan opnå lagringstilladelse. Hvis du som lodsejer føler dig utryg ved seismiske målinger eller udsigten til at skulle bo oven på et CO2-depot, er det et ærligt argument at frabede sig deres besøg,” lyder det fra Miljøforeningen Havnsø-Føllenslev.

De henviser til, at Energistyrelsen skriver: "CO2 Storage Kalundborg konsortiet skal som enhver anden have lov til at udføre arbejder på andres grund. De skal derfor eksempelvis indhente samtykke fra alle berørte lodsejere, før de kan gå ind på deres ejendom og udføre seismik. Hvis det ikke er muligt at nå til enighed med lodsejere, indeholder undergrundsloven mulighed for ekspropriation, eller der kan efter en konkret vurdering tillades kortvarige undersøgelser. I et sådan tilfælde, hvor Energistyrelsen skal behandle en anmodning om tilladelse til midlertidig adgang, skal der foretages partshøring af lodsejeren, som ikke vil give samtykke."

Det betyder, at såfremt Energistyrelsen, mod en lodsejers vilje, giver CO2 Storage Kalundborg tilladelse til at gå ind på din grund og foretage undersøgelser, har man som part i sagen mulighed for at påklage afgørelsen gratis til Energiklagenævnet.

“Kom til møde og høre mere. Vi mener ikke, at Energistyrelsens og CO2 Storage Kalundborgs møder kan stå alene - der er brug for en kritisk vinkel,” lyder det fra arbejdsgruppen.

Hvem er Nej til at bo på CO2?

Nej til at bo på CO2 er en arbejdsgruppe under Miljøforeningen Havnsø-Føllenslev. De arbejder for at forhindre landbaseret CO2-deponering i Havnsø-strukturen. Depotet vil med tiden kunne brede sig over et areal på i størrelsesordenen 12.000 hektar i Kalundborg, Odsherred, Holbæk og Sorø kommuner og rumme mere end 300 millioner ton CO2. Lige under borgernes boliger.

Infomødet er den 22. januar kl. 19-21 på Væksthus Havnsø, Paradisvej 8 I Føllenslev. Man må meget gerne sende arbejdsgruppen en mail på  info@miljohf.dk hvis man deltager i mødet.

Del