Ny kontanthjælpsaftale giver mere til enlige forsørgere

Analyse fra CEPOS vurderer, at der er tale om en kraftig stigning.

Ny kontanthjælpsaftale giver mere til enlige forsørgere
Foto: Colourbox

Af Lasse Petersen

Ifølge ny analyse fra tænketanken CEPOS kan enlige forsørgere på kontanthjælp se frem til at få omkring 2.000 kroner ekstra om måneden med den kontanthjælpsaftale, der forleden blev indgået.

Udover at indeholde blandt andet en kraftig forenkling og et øget incitament for enlige uden børn og for par til at tage et job rummer aftalen altså en kraftig stigning i ydelserne til enlige forsørgere på kontanthjælp. En enlig kontanthjælpsmodtager med to børn vil for eksempel få 21.700 kroner udbetalt på forhøjet sats mod et beløb på 19.800 kroner med de hidtidige regler.

"Det er en meget kraftig stigning, som reducerer gevinsten ved at tage et lavtlønsjob frem for at være på kontanthjælp," siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS.

Aftalen indeholder desuden et pejlemærke om, at indkomsten efter skat for kontanthjælpsmodtagere ikke må overstige 85 procent af indkomsten i et lavtlønsjob. Det pejlemærke var overholdt med det hidtidige regelsæt. Her overskrider den nye aftale pejlemærket for enlige forsørgere med to til fire børn, idet indkomsten lander på 86-88 procent af indkomsten i et lavtlønsjob.

"Jeg undrer mig over, at man ikke overholder aftalens eget pejlemærke. Særligt når pejlemærket var overholdt med de hidtidige regler. Det vil sige, at aftalen er skyld i, at pejlemærket ikke overholdes," siger Jørgen Sloth.

Enlige forsørgere havde allerede med de hidtidige regler en indkomst over Ydelseskommissionens grundbudget, som "muliggør et beskedent, men sundt liv med mulighed for at deltage i familie- og samfundsmæssige sammenhænge". Stigningen på ca. 2.000 kroner løfter dermed indkomsten yderligere over grundbudgettet.

Del