Brandsikker grillsæson - Brænd ikke huset ned

Der er risiko for at blive forbrændt, når du bruger grill eller åben ild i bålfad eller bålplads. Det gælder både ved optænding, og når grillen eller bålet er varmt.

Brandsikker grillsæson - Brænd ikke huset ned

 

Brandvæsenet rykker hvert år ud til 200-300 brande forårsaget af grill, bål eller aske. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen for at forebygge, at en hyggelig grillaften ender med en brand, lyder opfordringen.

Det sker desværre at der opstår brand i forbindelse med brug af grill.

Vestsjællands Brandvæsen har i perioden 2016-2021 haft 25 udkald til brande som har involveret en grill. De sidste to år har der kun været 4 udkald hvert år, oplyser Vestsjællands Brandvæsen.

- Der er særligt tre tidspunkter i forbindelse med grill eller bål, hvor der let kan opstå brand: Hvis du tænder forkert op, dvs. bruger tændvæske, eller hvis du placerer din grill eller bålfad for tæt på brændbart materiale, f.eks. et hegn. Og så er der topscoreren; at du ikke får slukket kulrester og aske ordentligt bagefter, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef hos Danske Beredskaber, og fortsætter:

- Det kan tage over et døgn, før aske og kulrester er helt kolde og fri for gløder. Vent derfor med at smide asken ud, til det med sikkerhed er slukket helt.

Risiko for forbrændingsskader

Der er risiko for at blive forbrændt, når du bruger grill eller åben ild i bålfad eller bålplads. Det gælder både ved optænding, og når grillen eller bålet er varmt.

Optændingen skal altid ske forsvarligt for at undgå brand og forbrændingsskader. Brug derfor aldrig tændvæske og lignende. Brug i stedet f.eks. optændingsblokke. Vær opmærksom på dine omgivelser, når du tænder op – vær sikker på, at børn og kæledyr ikke er i nærheden af grillen og bålet for at undgå, at de kommer til skade. 

- Vi har i tidens løb set flere alvorlige ulykker, når der er brugt brandfarlige væsker til optænding. Det kan udvikle sig til eksplosionsulykker, hvor der kan ske alvorlige forbrændinger. Drop derfor tændvæsken og andre brandfarlige væsker, når du griller. Det er simpelthen for farligt, siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert hos Beredskabsstyrelsen, og fortsætter:

- Bruger du en engangsgrill på stranden, så vær særligt opmærksom på, at sandet under grillen bliver meget varmt. Det er derfor vigtigt at afkøle sandet med vand, inden I tager hjem, så ingen kommer til skade ved at træde på det varme sand. Du må heller ikke grave engangsgrillen ned i sandet efter brug.

Brandfare.dk

Hvis du gerne vil tænde bål i haven eller i naturen, så tjek altid brandfareindekset på Brandfare.dk og se, om der er forhøjet brandfare eller udstedt afbrændingsforbud. Forholdene kan variere fra dag til dag, så tjek altid hvad der gælder der, hvor du er. Se også gode råd til at undgå brand i naturen på Brandfare.dk.

Brand eller tilskadekomst

Ring 1-1-2, hvis der opstår brand, du ikke selv kan slukke. Ved forbrændinger skal du afkøle huden med rindende, lunkent vand og følge de almindelige førstehjælpsråd om, hvornår du bør søge lægehjælp.

Del