Borgmester viser Anna von Lowzow rundt i byen
Tirsdag var Anna von Lowzow rundt i byen sammen med borgmester Martin Damm (V), og opfattelsen af byen er ikke helt ens hos de to.
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Tirsdag eftermiddag mødtes borgmester Martin Damm (V) med journalist Anna von Lowzow i Kalundborg bymidte for at vise hende, at Kalundborg har meget at byde på og er en by i udvikling – ikke afvikling. Anna von Lowzow, der oprindeligt er fra Kalundborg, har for nylig skrevet en kronik, der med kritiske øjne så på Kalundborg – og opfattelsen af byen er ikke helt ens hos de to.
Journalist og filminstruktør Anna von Lowzow, der er opvokset i Kalundborg, skrev for nylig en kronik i Berlingske, der omhandler, hvordan hun mener, at Kalundborg har forvandlet sig fra en levende by med et ungdomsmiljø og en aktiv og blomstrende midtby til en betonørken med vindblæste golde pladser i hver sin ende af gågaden. Borgmester i Kalundborg, Martin Damm (V) har tidligere udtalt, at han ikke mener, at hun har sat sig ordentligt ind i, hvad der er undervejs i Kalundborg, og han har derfor tilbudt hende en guidet tur rundt i byen, som de tog i går, tirsdag.
Lad ikke byen gå i forfald
”Det var bestemt en positiv oplevelse at have et møde med Martin Damm. Han lyttede til, hvad jeg sagde, men om han gør de ting, som jeg foreslår, ved jeg ikke. Jeg fortalte ham, hvordan jeg oplevede Kalundborg. En by i forfald, og når en by forfalder, så lader man også en befolkning forfalde. Lader man bare stå til, så forfalder alt, og der er ingen grund til at gøre sig umage. Det er nok det der med ikke at gøre sig umage, ikke at gøre noget ud af tingene, der er trist. Se nu Kordilgade, der er en gågade, men en død gågade. Den skal laves om til en sivegade, så folk kan parkere, og man inviterer folk indenfor. Man føler sig ikke inviteret, når man ankommer til Kalundborg. En simpel ting, som når man kører ind i byen fra Slagelse-siden Man ankommer til rundkørslen ved OK tanken, og bliver mødt af ukrudt, der simpelthen vokser ud gennem den ellers pæne kunst, der er lavet der. Ligesom vejskiltene er beskidte, gamle og ulæselige. Ting skal passes og ikke forfalde, så bliver det hele ligegyldigt,” fortæller Anna von Lowzow.
Hun fortsætter: ”Martin Damm viste mig alle de steder, hvor der bliver bygget nye lejligheder og huse, fordi der mangler boliger. Jeg er enig med borgmesteren i byfortætning, men hvor skal folk gå hen efter, at de har været på job, hvad skal de lave, hvor skal de tage deres gæster hen, hvor skal de gå ud at spise, og jeg kunne blive ved. Det handler virkelig om at gøre sig umage. At ville byen. Se nu købmændene i Meny. De forstår service og købmandskab. De er værter for deres gæster, og man føler sig velkommen, når man træder ind i deres butik. Og ja, det er måske nok diskussionen om hønen eller ægget. Vi skal have mennesker til byen, og for at lave gode restauranter, skal vi have mennesker i byen, men kommer de, hvis der ikke er gode restauranter m.m.?”
Måske ikke gode nok til at kommunikere ud til borgerne?
Borgmester Martin Damm fortæller, at også han syntes, at det var et godt møde med Anna von Lowzow: ”Jeg havde inviteret Anna for at vise hende, hvad der allerede er sket i Kalundborg og ikke mindst, hvad der er på vej. Vi snakkede om løst og fast. Der var ting, hun ikke vidste, der var ved at ske i Kalundborg, og der kan man jo så måske sige, at vi ikke har været gode nok til at kommunikere det ud. Men det var et godt møde. Vi mødtes på Rådhuset, snakkede og kørte til Skøl i Skibbrogade, som er et godt eksempel på nogle, der har gjort en forskel for Kalundborg. Vi snakkede om byfortætning og udvekslede synspunkter. Hun fortalte, hvad hun synes vi burde gøre, og jeg fortalte og viste, hvad der er i gang, bl.a. i havneparken også,” fortæller han.
Anna von Lowzow forsikrede borgmesteren om, at hun ville følge med i udviklingen af Kalundborg, og gerne skrev mere i Berlingske, hvis der ellers var noget at skrive om.