Borgmester tilbyder guidet tur i Kalundborg til Anna von Lowzow
Borgmester i Kalundborg Martin Damm (V) mener, at Anna von Lowzow ikke har sat sig ordentligt ind i, hvad der er undervejs i Kalundborg, og han tilbyder hende derfor en guidet tur rundt i byen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Mandag skrev journalist og filminstruktør Anna von Lowzow, der er opvokset på Lerchenborg i Kalundborg, en kronik i Berlingske, der handler om, hvordan hun mener, at Kalundborg har forvandlet sig fra en levende by med et ungdomsmiljø og en aktiv og blomstrende midtby til en betonørken med vindblæste golde pladser i hver sin ende af gågaden. Men borgmester i Kalundborg Martin Damm (V) mener, at hun ikke har sat sig ordentligt ind i, hvad der er undervejs i Kalundborg, og han tilbyder hende derfor en guidet tur rundt i byen.
”Kalundborg er et skrækeksempel på åndelig fattigdom.” Det er titlen på den kronik, som Anna von Lowzow fik bragt i Berlingske mandag. Borgmester Martin Damm (V) mener dog ikke, at Anna von Lowzow er opdateret mht., hvad der er i støbeskeen og allerede i gang med at blive til virkelighed i Kalundborg. Derfor inviterer han hende på en guidet tur rundt i byen for at vise, hvad der er i gang.
”Hvis jeg skrev sådan en kronik, ville jeg have spurgt, hvad der er undervejs. Jeg synes ikke, at hun er opdateret på, hvad der sker – hvad der er af planer. Vi kan jo heller ikke bestemme, om der skal være gourmetrestauranter. Vi har lavet en udviklingsplan for hele midtbyen, og nogle af de ting, som hun efterspørger, er altså undervejs. Men processer tager tid, og vi skal jo også høre borgerne på demokratisk vis,” siger han, og fortsætter: ”Men jeg vil meget gerne tilbyde hende en tur rundt i byen, så hun kan se, hvad der skal ske.”
Stor efterspørgsel på boliger
Martin Damm påpeger, at samfundsstrukturen ligeledes ændrer sig på 50 år: ”Byen skal jo kunne bære det, der bliver lavet. Vi har faktisk en enorm efterspørgsel på at flytte til Kalundborg, men vi har ikke boliger nok. Job, økonomi, familie og venner er nogle af de faktorer, som folk flytter efter. Men flytter du til en by, har man også nogle forventninger til detailhandel, restauranter, kulturtilbud osv., det er klart. Men det handler også om, hvad der får folk til at flytte, og hvad der får folk til at blive. Man skal jo falde godt til for at blive, og det er netop det, som vi er i gang med at forbedre. Der er efterspørgsel på byfortætning, hvilket også er, hvad der afføder kulturelle tilbud, som giver liv i byen. Detailhandlen er jo udfordret på alle leder og kanter på nethandel. Men kan man få det meste, vil man måske blive i byen og på den måde få et større handelsopland. De store forretninger er jo også kommet til Kalundborg nu, og jeg kan altså også gå ned i Slagelse og finde en masse tomme butikslokaler. Det er ikke kun i Kalundborg,” siger han, og fortsætter: ”Men jeg mener, at opskriften på at ændre det er, at få en større befolkningstæthed samt en anden befolkningssammensætning. Hvis vi mister alle de unge, så sker der automatisk mindre i byen. Men nu har vi næsten 1.000 undervejs inden for Kalundborg by. Det er ikke efterspørgslen vi mangler, men vi mangler boliger, som man kan flytte ind i, og deraf befolkningsgrundlaget for alle de ting, som efterspørges i kronikken - caféer, restauranter og butikker. Men som sagt, så vil jeg gerne tilbyde en Tour de Kalundborg til Anna von Lowzow, så hun bliver opdateret på Kalundborg.”
Formand håber på opbakning fra kommunen
For nyligt valgte 12 lokale virksomheder at støtte op om handelsstandsforeningen Vores Kalundborg med næsten 500.000 kr. over de næste tre år. Pengene skal bruges skabe endnu mere liv og aktiviteter i Kalundborg, og på den baggrund er markedsføringsudvalget under Vores Kalundborg blevet stiftet. Formand for det nyligt nyetablerede Markedsføringsudvalg (MFU), Pernille Hartmann Labusz site management coordinator hos Novozymes, håber, at Kalundborg Kommune vil bakke Markedsføringsudvalget op i at ville gøre en positiv forskel for Kalundborg.
”I Kalundborgs nye Markedsføringsudvalg vil vi arbejde benhårdt for at skabe nyt og mere liv i Kalundborg med udgangspunkt i de økonomiske midler, vi har fra både industri og erhverv. For at øge vores chancer for succes, har vi – Citychef Svend-Erik Kristensen, Vores Kalundborg formand, Brian S. Andersen og undertegnede – været i tæt dialog med Kalundborg kommune. Vores strategi, i Markedsføringsudvalget, spænder bredt – fra boost af detailhandel, over events, kultur og bosætning, og Direktør Michel van der Linden og Kommunaldirektør Jan Lysgaard Thomsen fortæller, at Kalundborg Kommune allerede gør rigtig meget på disse punkter, også økonomisk, hvorfor de ikke umiddelbart ønsker og kan støtte økonomisk. Vi håber dog, at de vælger at genbesøge denne beslutning. Den entusiasme og ild, der brænder i markedsføringsudvalget, for at gøre en positiv forskel, bør bakkes tydeligt op af kommunen. Vi trænger til en overordnet plan, hvor vi alle (kommune, industri, turisme og detailhandel) indgår i en ”Mere liv i Kalundborg” handlingsplan. Så alle trækker i samme retning. Kalundborg har jo masser at byde på. Industrien vokser markant, og detailhandlen oplever den største krise i 20 år. Det er vi nødt til at gøre noget ved. Sammen,” siger hun.