Bor du i Årets Landsby 2022?

I år kan landsbyer med op til 1.500 indbyggere komme i betragtning, men det kræver, at man sender en ansøgning inden udløbsfristen.

 

Bor du i Årets Landsby 2022? I år kan landsbyer med op til 1.500 indbyggere komme i betragtning til besøg fra komitéen og i sidste ende den ærefulde titel og en check på 50.000 kroner til udviklingsprojekter.

kontakt@tv-kalundborg.dk

I år kan landsbyer med op til 1.500 indbyggere komme i betragtning til besøg fra komitéen og i sidste ende den ærefulde titel og en check på 50.000 kroner til udviklingsprojekter. Men det kræver, at man sender en ansøgning inden udløbsfristen den 14. juni.

Ifølge formanden for komitéen bag Årets Landsby, Helene Simoni Thorup, taler temaet ind i en aktuel problemstilling, der også fylder på nationalt plan: ”Vi lever i en tid, hvor uligheden stiger, og hvor mistrivsel i stigende grad udfordrer unge som ældre.

Men i landsbyer er der en særlig historik for at tage hånd om hinanden og skabe stærke, positive fællesskaber, der har potentiale for at gøre en forskel for den enkelte. Netop dé positive historier vil vi gerne have frem i lyset, så de ikke alene er fortællingen om det gode liv på landet, men en inspiration til, hvordan vi alle sammen kan blive lidt bedre til at tage hånd om hinanden.”

Alle landsbyer vil i slutningen af juni få besked om, hvorvidt de er gået videre til finalen og dermed kan forvente besøg fra komitéen, når der er besøgsdage den 19. og 21. august.

På spil er æren samt en check på 50.000 kroner til vinderlandsbyen, mens 2. og 3. pladsen hver honoreres med 25.000 kroner. Derudover vil vinderlandsbyen fejres med en kåringsfest den 1. oktober 2022. Bjergsted har i øvrigt været nomineret tilbage i 2020.

Krav og vilkår

For at komme i betragtning skal landsbyen have under 1.500 indbyggere, og sende en ansøgning med en beskrivelse af de aktiviteter, de har gennemført, der taler ind i årets tema ‘En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden’. Ansøgningen kan også suppleres med en video af to minutters varighed. Der vil i vurderingen af ansøgerne blive lagt vægt på følgende:

  • Aktiviteter med konkrete effekter i form af øget tilflytning, ny erhvervsudvikling eller nye fællesskabsformer.
  • Originaliteten og pionérelementet i landsbyens initiativer og idéer, herunder muligheden for at applicere landsbyens initiativer i andre kontekster.
  • Gruppen af landsbybeboere, der står bag ansøgningen.

Ansøgningen skal sendes til landsby@landdistrikterne.dk senest den 14. juni. 2022 kl. 12.

Fakta om Årets Landsby-pris

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 26. gang. Prisen uddeles af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

I komitéen sidder Preben Sunke, næstformand i Forenet Kredit, Steen Kjær Nielsen, formand for Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Gunnar Landtved, bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd, Lone Kastberg, formand ViB-Land og bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd og formand for bedømmelseskomitéen, Helene Simoni Thorup.

Tidligere modtagere af Årets Landsby-prisen er: Stjær, Haastrup, Vallekilde, Hvilsom, Skovlunde, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig, Trekroner, øen Fejø og Torup. 

Del